Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Blatný: Otevření vleků a škol i v 5. stupni „psa“? Větší uvolnění žádali komunisté

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. ledna 2021
09:33
Autor: ČTK, Mii, simao - 
22. ledna 2021
05:30

Vláda v pátek schválila delší nouzový stav, na návrh KSČM bude trvat do 14. února. Změny protiepidemického systému PES představí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) obsáhleji nakonec až v pondělí, dnes se ale debatovalo o dílčích úpravách - návratu žáků do škol, především pak maturitních ročníků, i v 5. stupni PES. A také o možném spuštění vleků. Dříve než v únoru k tomu však dle Blatného nedojde. O školácích bude vláda jednat ve středu. Právě návratem žáků podmiňovali komunisté podporu delšího nouzového stavu.

Vláda dnes odsouhlasila prodloužení nouzového stavu do 14. února tak, jak jej navrhli ve Sněmovně komunisté.

„Opatření, která jsou nyní v platnosti, v platnosti zůstávají i nadále. Jednu výjimkou je, že v rámci krizových opatření omezujícící maloobchod, služby apod. byla provedena úprava, která umožňuje činnost jeslí,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Již dříve Blatný podotkl, že o prodloužení nouzového stavu bude muset vláda patrně žádat opět. „Už teď mohu říct s velkou pravděpodobností, že budeme muset žádat o nouzový stav znovu,“ uvedl ve čtvrtek Blatný.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října. Nynější žádost vlády byla pátá v řadě. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů. Nynější potrvá po rozhodnutí vlády minimálně 132 dnů.

O školách se jedná. Jasněji bude ve středu

Vláda jednala o tom, kdy bude možno pustit zpět do škol maturanty a malotřídky. „Je cílem, aby to bylo co nejdříve, ale musí to umožnit epidemická situace, takže o tom budeme znovu diskutovat příští středu a určitě se to nestane dříve, než 1. února,“ podotkl ministr.

Právě dořešením návratu žáků do škol přitom KSČM podmiňovala podporu prodloužení nouzového stavu.

V rámci PES se mají změnit podmínky v první řadě pro maturanty. „Ve hře je i určitě otevření malotřídních škol. V případě, že to epidemická situace dovolí, tak bychom mohli uvažovat o celém prvním stupni, ale nyní je opravdu brzo říkat, kdy tady toto nastane. Budeme to vědět v průběhu příštího týdne,“ pokračoval Blatný.

Ve středu by se proto mělo rozhodnout, kdy a kdo půjde do školy, poznamenal Blatný.

Podmínky komunistů

Komunisté si přitom před čtvrtečním hlasováním ve Sněmovně kladli podmínky, jež se týkaly právě třeba širšího otevření škol a také provozu zimních středisek i ubytovacích služeb, které nyní kvůli vládním protikoronavirovým restrikcím nefungují.

Blatný poslancům řekl, že celý první stupeň základních škol by se mohl otevřít nejdříve začátkem února a na přelomu ledna a února by mohl být obnoven provoz lyžařských vleků, pokud to ale epidemická situace dovolí.

„Samozřejmě toto by nemuselo platit, pokud by se epidemiologická situace měla rapidně horšit. Pokud by čísla následně zase rostla během posledních deseti dnů, tak bychom o této věci jednali. Nechceme ohrozit žádnou skupinu obyvatel České republiky tím, že bychom si tvrdošíjně trvali na nějakém datu,“ řekl k tomu poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM).

Vleky nejsou problém, ubytování na horách ano

Další úpravy PES se budou na vládě řešit v pondělí. Blatný nevidí z epidemického hlediska jako problém samotné spuštění vleků. Je potřeba prý ale zajistit, aby to neznamenalo ještě větší přísun lidí do středisek. 

„Velká diskuze byla také kolem uvolnění lyžařských vleků. Nevidíme z epidemiologického hlediska nějaký zásadní problém ve vlastním provozu vleků, je samozřejmě jedno, jestli člověk na sedačce jede nahorů jako lyžař, nebo jako někdo, kdo dolů pojede na saních. Problém je pouze v tom, že je třeba zajistit, aby otevření vleků neznamenalo, že se výrazně zvýší mobilita v celé zemi. Budou v únoru prázdniny a je potřeba, abychom se zařídili společně tak, že to nebude znamenat, že se rodina z Brna s několika dětmi sebere a pojede do Krkonoš,“ uvedl ministr.

Důležité podle Blatného je neumožnit ubytování a nezneužívat situaci - nevykazovat soukromé cesty jako cesty pracovní. „Určitě i vám chodí do mailu nabídky: Zařídíme vaši soukromou dovolenou jako služební cestu. T je, prosím, překračování stávajících nařízení, není to legální,“ poznamenal Blatný. 

Blatný: Nevykupujte FFP2 respirátory

Ve hře je nadále možnost doporučení či nařízení nosit v obchodech či MHD povinně místo roušek respirátory. „O tom, jestli to bude, nebo nebude povinnost, jsme dnes nemluvili,“ uvedl ministr. 

Češi však začali skupovat respirátory ve velkém. „Pořízení těchto respirátorů je něco, co je i finančně nákladné. Není potřeba chodit do obchodů a vykupovat FFP2 respirátory,“ poznamenal k tomu dnes Blatný.

Připustil, že někteří lidé mohou mít problém si respirátory zakoupit. Jde dle něj o to, aby případné nařízení neznamenalo, že si to lidi nebudou moci dovolit. Ve hře je tak třeba i možnost, aby řetězce prodávaly respirátory bez marže - v Rakousku je to kolem 1 eura, upozornil ministr.

„Kamkoli můžete jít s respirátorem, minimálně do hromadné dopravy a ideálně i do obchodu, či jinam, jestli je to pro vás možné, prosím, udělejte to,“ vyval lidi Blatný.

„Zejména s ohledem na už zmiňované změny v rychlosti šíření viru, které mohou být spojené s některými mutacemi, např. tou britskou, je to jednoznačně odborně velmi vhodný způsob, jakým zpomalit, nebo zabránit tomu rychlému šíření, takže z odborného hlediska toto doporučení je naprosto nezpochybnitelné. Je také snahou, abychom naše aktivity přizpůsobili okolním zemím,“ doplnil Blatný.

Volnější PES na nižších stupních

V současnosti potřebuje nouzový stav ke svému fungování protiepidemický systém (PES). Ten nyní čekají zásadní úpravy, které Blatný na vládě představí obsáhleji v pondělí a týkat se mají právě jistého uvolnění nižších stupňů.

Některým médiím se podařilo sehnat nástin nové tabulky. I když není jisté, zda opravdu tato verze bude schválena, jsou v ní od aktuálního systému jisté odlišnosti. Stále by existovalo pět stupňů, ovšem pátý, nejvyšší, by se odvíjel od toho, kdy by v nemocnicích bylo 4000 lidí s covidem, z toho 400 na jednotkách intenzivní péče (JIP).

Podle dřívějších informací by s testem mohlo být také dovoleno ubytování v hotelu nebo návštěva restaurace. V současné době má ČR opatření odpovídající pátému stupni rizika, rizikové skóre odpovídá čtvrtému stupni. Zmírňování opatření nad rámec úterního otevření obchodů s dětským oblečením či obuví vláda neplánuje. Uzavřeny jsou v něm například školy pro většinu žáků a studentů, vnitřní sportoviště, hotely, restaurace a většina obchodů.

Video  Blatný o povinných respirátorech: Není třeba vykupovat FFP2. Pro lidi to nesmí být extrémní zátěž  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 22. ledna 2021 18:11 )

Blatný je lékař,složil přísahu,kterou svým působením na MZ porušuje a předseda Lékařské komory nejedná,porušování přísahy tolerovali jen fašisti a komunisti

jetuslunicko ( 22. ledna 2021 15:12 )

Pro okolní země jsme hrozbou díky šíření COVID, všechny země mají přísné restrikce. Ale ve švejkově békárně se kvůli békajícím bude rozvolňovat Selekce obyvatelstva je nutná, vydrží jen silné kusy..... politikaření, peníze na prvním místě.

grillus ( 22. ledna 2021 15:05 )

PES je k ničemu, protože ho znásilní kdykoliv se jim to hodí. O epidemii by neměli rozhodovat lidé, jejichž živobytí je závislé na volbách. Nechají poscípat půlku národa, aby ten zbytek je zvolil. Nemocnice jsou plné, zdravotníci melou z posledního, krematoria nestíhají ani pravidelnou údržbu... Kde jsou ty výkřiky, že se rozvolní, až se uvolní nemocnice? Ví někdo kolik lidí se dá do pohybu, když se vypustí děti do školy, i když jen třeba devítky a maturanti? Kdo se stará o rizikové skupiny učitelů? Učitelky mateřských školek nechali také svému osudu. K čemu je ministr školství, kterému nezáleží na lidech, které má řídit? Kde jsou testy žáků a učitelů? Když řeknete rodičům, že se budou testovat děti a do školy ne nepošlou a budou v hysterii co se mazlíkům chce dělat... Takhle dítě s horečkou dva dny doma a šup do školy, dítě se zeleným soplem dovlečou do školy s větou, že to je v pohodě už....

bre-burda ( 22. ledna 2021 14:52 )

Toho PSA klidně zas uvažte u boudy, stejně nic nehlídá.

Pohybovenadany ( 22. ledna 2021 13:58 )

Budeš mit BIOpotraviny, tak drž hubu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa