Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Praha řeší očkování proti covidu, chce jednat s Blatným: Nemáme žádný vliv na distribuci vakcín, zní z magistrátu

Autor: ČTK - 
21. ledna 2021
19:29

Vedení hlavního města chce jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) a zástupci ministerstva o postupu při očkování proti nemoci covid-19. Praze se nelíbí, že nemá žádný vliv na distribuci vakcín, a vadí jí také nedostatek informací. Po ministerstvu bude chtít zvýšit kompetence pro krajského koordinátora očkování. Na čtvrtečním jednání pražských zastupitelů to řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a radní Milena Johnová (Praha Sobě). Magistrát nyní dokončuje očkování seniorů v pražských domovech pro seniory.

Hřibovi a Johnové vadí především to, že Praha nemá žádný vliv na nakládání s vakcinačními látkami. Podle Johnové je například zcela nejasná role krajského koordinátora, který podle města nemá v podstatě žádné kompetence. „Musí mít jasnou kompetenci, doteď v řídícím systému chybí vliv koordinátora," řekla.

Situaci označila Johnová za nepřehlednou a očkování podle ní v podstatě nikdo neřídí. „Vláda ignoruje jakoukoliv aktivitu krajů," řekla. Kritizovala také snížení očkovacích míst z původních devíti na šest.

Krajský koordinátor David Doležil řekl, že v Praze by mělo ideálně vzniknout 40 očkovacích míst. "Bude dobře, když jich bude co nejvíce, ale teď to nemá smysl, když pro nás nejsou alokovány vakcíny," řekl Doležil.

Málo vakcín

Za největší komplikaci Doležil označil nedostatek vakcín. Z celkového počtu vakcín dostalo hlavní město více než 14.000 zkumavek s látkou. Příští týden se dodávky očkovacího séra firem Pfizer a BioNTech sníží na 60 procent původně dojednaného objemu a v dalších týdnech lze počítat se zhruba 80 procenty.

Dobrou zprávou je podle Johnové a Hřiba, že se v hlavním městě podařilo proočkovat již 23 procent obyvatel starších 80 let. Problém ale prý je, že magistrát od státu nedostal informaci, kolik z nich má trvalé bydliště v Praze.

Zastupitelé po více než čtyřhodinové diskusi nakonec přijali usnesení, v němž pověřili primátora Hřiba a radní Johnovou k jednání s vládou o vytvoření vlastního očkovacího plánu, který umožní imobilní seniory očkovat co nejblíže k jejich bydlišti. Zároveň Hřibovi s Johnovou uložili, aby na únorovém jednání zastupitelům předložili plán očkování na území hlavního města.

V dlouhé diskusi zastupitelé mluvili o nedostatku vakcín nebo řešili rovněž očkování seniorů v Praze 2 a 7. Opozice zároveň kritizovala vedení Prahy, že se na očkování nepřipravuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 21. ledna 2021 21:23 )

Praha 7 byla jediná, která byla na očkování připravená již 14.ledna, protože oslovila seniory 80+. Díky vládě nemehel se před 15.lednem očkovali protekční zmetci, v Rakousku měli nachystané seniory 80+ , kteří bydleli blízko očkovacích míst, potom nemuseli očkovat lidi "z ulice", ale očkovali potřebné. Naše nemehla ve vládě neumí ani opisovat od sousedů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa