Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česká módní firma Pietro Filipi vyhazuje všechny zaměstnance: Místo výplaty výpověď!

Autor: Jiří Nováček - 
20. ledna 2021
05:01

Šok vstřebávají zaměstnanci 23 obchodů českého módního řetězce Pietro Filipi. Den před výplatou jim manažeři firmy dopisem oznámili, že jsou bez práce. A že peníze, na které mají nárok, od nich zřejmě už nikdy neuvidí!

Oděvní firma byla založena v Praze v roce 1993. Nyní ohlásila, že je v bezvýchodné situaci, která bude s největší pravděpodobností řešena insolvencí s následným konkurzem a zánikem společnosti.

„Pracovní poměry s vámi budou ukončeny," vzkázal personální ředitel firmy Jan Zipser v dopise prodavačkám, skladníkům a dalším zaměstnancům. Ty čekal druhý šok, když se dočetli:

Společnosti Pietro Filipi Stores nezbývají finanční prostředky na účtu, a tak bohužel nebudeme schopni uhradit mzdy za prosinec 2020 a ani za následující měsíce."

Aby toho nebylo málo, dostali zaměstnanci tři možnosti, jak skončit. Ani jedna jim nedává nárok na odstupné, případně na náhradu mzdy…

Odejděte na dohodu

Pietro Filipi dává zaměstnancům možnost ukončit pracovní poměr dohodou z organizačních důvodů k 31. 1. 2021: „Vznikne vám nárok na odstupné. To sice nebude vyplaceno, ale od 1. 2. 2021 se můžete přihlásit na pracovní úřad. Tam můžete požádat o kompenzaci odstupného.“

Vyhodíme vás sami

Pokud zaměstnanec dohodu nepodepíše, bude „odejit" výpovědí z organizačních důvodů. „Váš pracovní poměr skončí nejdříve k 31. 3. 2021. Po celou tuto dobu nebudeme schopni vám vyplácet mzdu a nemůžete se jít přihlásit na pracovní úřad, protože budete stále zaměstnáni,“ sdělila firma.

Zrušte pracovní poměr

Pracovní poměr může s okamžitou platností ukončit i sám zaměstnanec, a to kvůli nevyplácení mzdy. Zde rovněž nevzniká nárok na odstupné, ale pouze na náhradu mzdy zaměstnavatelem. Pietro Filipi ji ale ani v tomto případě neuhradí, prý nemá z čeho.

Právníci: Univerzální rada neexistuje

Jakou možnost zvolit? „Pro někoho je vhodné ukončit poměr dohodou, jít na úřad práce a pobírat podporu v nezaměstnanosti. Pro jiné zase mít výpovědní lhůtu a předpoklad, že ze zásob, které se v insolvenci prodají, bude jeho mzda vyplacena. Doufám, že stát rozhodne o kompenzacích pro firmy, ze kterých mu část mzdy uhradí insolvenční správce," komentovali to ve shodě brněnský právník Petr Kolman i další Bleskem oslovení specialisté na pracovní právo.

Pomohou Slováci?

Web E15 včera uvedl, že firmu by mohl zachránit vstup investora, konkrétně slovenského řetězce s pánskou módou Otto Berg.Naším cílem je společnost Pietro Filipi reorganizovat a tak ji udržet v chodu. Podmínkou je vstup investora, který podnik finančně posílí a zároveň se s pronajímateli domluví na nových nájemních smlouvách," okomentoval to výkonný ředitel Pietro Filipi Michal Mička.

V problémech i zn. Kara!

Skupina C2H podnikatele Michala Mičky oznámila loni v prosinci svým věřitelům a držitelům jejích dluhopisů, že se chystá vstoupit do insolvenčního řízení. Ze společností v holdingu, kde je i značka Kara, je na tom podle Mičky nejhůře právě síť módních obchodů Pietro Filipi.

Také v případě značky Kara firma podle Mičky preferuje reorganizační scénář, který je podmíněn vstupem investora. „I v tomto případě jednáme s několika zájemci a věříme v dohodu tak, aby provoz podniku byl zachován,“ uvedl Mička.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa