Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česko má první případ britské mutace viru. Je mnohem nakažlivější, varují experti

Aktualizováno -
16. ledna 2021
12:03
Autor: trm - 
16. ledna 2021
11:50

Laboratoř v Česku vůbec poprvé potvrdila britskou mutaci koronaviru. Informaci přinesl Deník N. s odkazem na vedoucí Národní referenční laboratoře Helenu Jiřincovou. Zatím není jasné, zda jde o jediný zachycený případ, nebo jich je víc. Experti upozorňují, že mutace, která byla poprvé zachycena v září v Anglii, se šíří mnohem rychleji než původní varianta. Zaznamenaly ji už desítky zemí světa.

„Ano, mohu potvrdit tuto informaci, přesně tak, jak jsme očekávali, vyskytuje se takzvaná britská mutace i na území České republiky,“ řekl webu imunolog Hel z Iniciativy Sníh, která sdružuje české vědce.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už na začátku ledna naznačil, že mutace v Česku téměř jistě je, jen ještě nebyla oficiálně potvrzena. To se podle Deníku N změnilo a Národní referenční laboratoř ji vůbec poprvé potvrdila. Vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová serveru řekla, že britská mutace může ovlivnit citlivost testovacích souprav, které laboratoře používají. „Je tu velmi silná indicie, že tam, kde máme posun citlivosti v (testovací) soupravě, můžeme mít tzv. britskou mutaci.“  A přesně to se také stalo.

Posun v citlivosti testu u vzorku potvrdil i Státní zdravotní ústav. „Vzhledem k faktu, že z celosvětově osekvenovaných 18 018 klinických materiálů 17 535 spadá pod britskou variantu, je tento nález velmi silnou indicií, že změna jde na vrub britské variantě,“ napsal v tiskové zprávě SZÚ. Národní referenční laboratoř teď zkoumá dalších 10 vzorků, výsledky bude znát příští týden.

„Britská varianta je spojována s rychlejším šířením viru. Bylo by tedy ještě důležitější dodržovat opatření ke snížení mezilidských kontaktů a dodržování protiepidemických opatření,“ řekl Deníku N ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Informace o nové variantě komentovat nechtěl.

Rozšíření britské mutace může zvýšit zatížení pro nemocnice, které se starají o pacienty s nemocí covid-19. Před mutací ale očkované chrání dosavadní vakcíny včetně té od firem Pfizer a BioNTech, kterou zejména se nyní v Česku očkuje.

Nový kmen koronaviru, který byl poprvé zaznamenán už v září v Anglii, je podle britských úřadů možná až o 70 procent nakažlivější. Řada zemí v reakci na toto zjištění uvalila restrikce na cestování z Británie. Mutace se už objevila ve většině evropských zemích, včetně Rakouska, Slovenska nebo Maďarska. Pronikla i mimo Evropu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dosud uvádí, že nemá důkazy o tom, že by mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 17. ledna 2021 08:19 )

policie je fest friendly s tímhle covidem. Ten jeden se furt smál, i když jsem kamarádce, která už mi ležela v autě na nohou, jak se jí chtělo spát, říkal, že jsou ze stejné domácnosti, pač se ptala, proč si sundali v autě roušky a my je máme. Tak jsem ji to vysvětloval, zatímco jsem se jí snažil sepnout vlasy, kdyby se jí chtělo zase blít, aby si je nepoblila. To je první pravidlo kamarádů. Akorát jsem jim prý neměl říkat, když jsme s nikčou vystupovali před domem - co jsme dlužni. Pač jsem měl jen 60kč, mi teď říkala a že je zvědavá, jak bych jim to platil, když nás vezli přes půl města, jestli znám cenu taxíků prý..Ale policie funguje lidi, můžem být v klidu..

yaaro ( 17. ledna 2021 04:56 )

Možná Vám to dojde až se bude psát rok 2035 v sobě už budete mít 20 vakcín a pořád budete v roušce s tolika zákazy že na to budete potřebovat notýsek. Pak Vám dojde o co celou dobu jde je to návrat k otrokářské společnosti. Je jedno jestli jdete k volbám stejně tam budou ti které tam chtějí mít miliardáři. Tohle se dá zastavit jedině absolutní generální stávkou. Prostě NIKDO nesmí do práce a do týdne maňásci(vláda) je u konce a bude se hledat kompromis a najednou vir zmizí. To je realita.

frantacizek ( 17. ledna 2021 03:22 )

asi pač jsme měli všichni roušky a šli po přechodu v rozepstupu!nebo mi se rozvázala bota

frantacizek ( 17. ledna 2021 02:53 )

hlavně byste měli už uvolnit to vycházení,my vůbec nevěděli tedkom,žeto furt platí.šli jsme od kamarádky s holakma a málem nás NA PŘECHODU zajela policie!Aže odkud jdem,když je zákaz vycházení.Tak říkám,že z wuhanu,že tam to už žije!A holky,že sem učitel,autorita společnosti.Ten jeden se začal smát,ten druhý,vypadal na velitele tohoauta,že jestli mám nějaký dokument.Ten druhý flirtoval s holkama.Noa já že jako jako o čem dokument?žejdu z Wuhanu?To mě dostal.Apak ještě víc,když řekl,že nás odveze dom,pač holky bydli vedle.Už chápu aleto pomáhat a chránit čiže vládo palec hore

yaaro ( 16. ledna 2021 22:34 )

Ti co nechápou žene strach do pohromy. Je mi vás líto že nejste schopen rozeznat pravdu od lži.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa