Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Karanténa nestačí: Turisté i dovolenkáři musí od neděle předložit v Británii negativní test

Autor: ČTK - 
16. ledna 2021
11:09

Británie od pondělí podstatně zpřísní režim na hranicích, kde bude od cestovatelů ze všech zemí i od vracejících se britských občanů požadovat negativní test na covid-19. Oznámil to v pátek premiér Boris Johnson. Bez ohledu na negativní test předkládaný po příjezdu čeká všechny navrátilce také povinná desetidenní karanténa, kterou ale lze za určitých podmínek přerušit dříve.

„Je nezbytné přijmout nyní tato dodatečná opatření, když každým dnem a každou hodinou musíme bojovat za ochranu celé populace,“ řekl ministerský předseda. „V britských nemocnicích je nyní přes 37 000 pacientů s covidem a přes všechny snahy našich lékařů, sester a zdravotnického personálu bohužel sledujeme, jak se musí odkládat léčba rakoviny, jak sanitky čekají ve frontách a jak se jednotky intenzivní péče rozšiřují na přilehlá oddělení,“ dodal.

Nový režim na hranicích začne platit v pondělí ve 4:00 (5:00 SEČ), platit má nejméně do 15. února. Všichni budou muset předložit negativní test na covid-19, který nebude starší než 72 hodin. I tak budou muset navrátilci ze zahraničí do desetidenní karantény. Po pěti dnech budou moci izolaci opustit, pokud další test potvrdí, že nejsou nakažení koronavirem. Nová pravidla se dotknou zejména služebních cest, protože ty turistické jsou už nyní zakázány.

Británie s 66 miliony obyvatel má nejvíce obětí koronaviru ze všech evropských zemí - přes 87 000. Podle pátečních údajů ministerstva zdravotnictví za den přibylo přes 55 000 nových případů nákazy a 1280 úmrtí. Očkování proti covidu-19 dostalo ve Spojeném království zatím 3,2 milionu lidí, přes 400 000 z nich by mělo mít díky druhé dávce plnou imunitu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa