Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koruna kontra korona: Londýn chce na odmítače vakcín nasadit prince a celebrity

Autor: mav - 
1. prosince 2020
05:30

Představitelé anglického veřejného zdravotnictví NHS zamýšlejí angažovat celebrity a influencery ze sociálních sítí, aby nabádali veřejnost k očkování proti covidu-19. Spolu s ministry britské vlády dávají šéfové zdravotnictví dohromady seznam „velice rozumných“ slavných tváří, jejichž rady budou budit důvěru, píše The Guardian. Na rozdíl od politiků.

Představitelé anglického veřejného zdravotnictví NHS zamýšlejí angažovat celebrity a influencery ze sociálních sítí, aby nabádali veřejnost k očkování proti covidu-19. Spolu s ministry britské vlády dávají dohromady seznam osobností, jejichž rady budou budit důvěru. Na rozdíl od politiků.

Zdravotničtí představitelé mají obavy ze spousty nerozhodnutých, v neposlední řadě z řad zdravotníků. „Bude velká celostátní kampaň,“ řekl Guardianu zasvěcený zdroj. „NHS se rozhlíží po slavných tvářích, známých a populárních lidech. Můžou to být rozumné celebrity, které během pandemie dělaly smysluplné věci.“

V první řadě by mohlo jít o mediálně známé lékaře, kteří mají důvěru veřejnosti. Své „ovečky“ by mohli přesvědčovat kněží jednotlivých náboženství, což bude zvláště důležité u etnických menšin.

Konkrétněji se hovoří o fotbalistovi Manchesteru United Marcusovi Rashfordovi (23), který se angažoval v kampani proti hladu chudých dětí. Začátkem listopadu mu osobně telefonoval premiér Boris Johnson, že na něj nakonec dá a zafinancuje obědy chudým žákům i o prázdninách, napsal The Guardian. Nedávno si svým aktivismem vysloužil Řád britského impéria.

Členové královské rodiny by také měli být ideálními „rekruty“ do očkovací kampaně; většina z nich se aktivně angažuje v nejrůznější dobročinnosti včetně zdravotních témat.

Zrovna budoucí králové - princ William i jeho otec Charles - poznali covid-19 na vlastní kůži, v obavách z nákazy se z Londýna na mnoho měsíců odsunula i královna Alžběta. Celá královská rodina už na jaře hlasitě podporovala zdravotníky, kteří nasazují své životy v „první linii“ boje s koronavirem. Před týdnem William gratuloval oxfordským výzkumníkům k úspěšným výsledkům testů jejich vakcíny:

Londýn doufá, že v nejbližších dnech bude nouzově schválena první vakcína (od firem BioNTech a Pfizer), Británie si objednala 40 milionů dávek. Jak v pátek informoval The Guardian, nemocnice dostaly pokyn se připravit na potenciální start očkování už od příštího pondělí, 7. prosince. První injekce by měli dostat zdravotníci.

„Čekalo by se, jak lidé budou chtít očkování co nejdřív, ale ve skutečnosti to tak úplně není,“ řekla Jacqueline Totterdellová, šéfka Nemocnice sv. Jiří. „Myslím, že je napříč personálem spousta úzkosti, některé naše průzkumy z jihozápadního Londýna ukazují, že se očkovat nechá jen 50 % pracovníků.“

Podobně to vidí Thea Steinová, představitelka NHS z Leedsu: „Tihle lidé rozumějí vakcínám a vedlejším účinkům, teď cítí, že o možných vedlejších účincích vakcíny na covid nevědí dost. Cítí nejistotu a obavy,“ cituje ji The Guardian. „Nějaká forma kampaně bude důležitá, i kdyby šlo jen o informace, jak se nechat očkovat,“ konstatuje profesor Východoanglické univerzity a výzkumník covidu Paul Hunter„Ovšem potřeba bude i nějaká osvěta vzhledem k nárůstu skepse o očkování a šíření dezinformací a konspiračních teorií o vakcínách.“

Politikům se nevěří

Listopadový průzkum Ipsos pro Světové ekonomické fórum ukázal, že obecně (totiž v 15 zemích) je 73 % lidí ochotných dostat očkování, což značí pokles. Nejnakloněnější jsou Indové (88 %) a Číňané (85 %). V Británii by pro vakcínu rozhodně šlo 41 % a 39 % zřejmě také; na chvostu grafu jsou Itálie (65 % pro), USA se Španělskem (64 %) a hlavně Francie, kde by se očkovat nechalo jen 54 % dotázaných.

Ještě horší čísla z Francie přinesl čerstvý průzkum Ifop pro Le Journal du Dimanche: 59 % Francouzů nemá v úmyslu se nechat očkovat, jakmile to bude možné. Prezident Emmanuel Macron si také uvědomuje, že slovo politiků občany jen tak nepřesvědčí. Podobně jako za kanálem La Manche by tak měly vypomoci i nepolitické důvěryhodné osobnosti, píše JDD.

Zejména proto, že se odmítači vyskytují hlavně mezi voliči populistických, antisystémových stran: Z těch se nechá očkovat jen něco přes čtvrtinu. Možná nejde o vakcínu jako takovou, ale o její původ: Ze tří, které jsou na dohled, je jedna německo-americká (Pfizer-BioNTech), druhá americká (Moderna) a třetí britsko-švédská (Oxford AstraZeneca). Těžko říci, nakolik dotazovaní brali v potaz, že tyto vakcíny budou vyrábět i francouzské fabriky.

Podobné rozdíly vycházejí z průzkumu v Austrálii. Tam však odpovědělo 58,5 % respondentů, že se rozhodně nechají očkovat, sotva to půjde, větší procento je to mezi vysokoškoláky a lidmi s důvěrou ve vládu. I na Slovensku se nejméně chtějí nechat očkovat krajně pravicoví Kotlebovci, jak vyšlo v čerstvém průzkumu Slovenské akademie věd. Celkově odpovědělo 26,8 % lidí, že by se nechalo očkovat (a to je mírný nárůst), přes 40 % Slováků vakcínu odmítá.

„V případě, že bude vyvinuta účinná vakcína proti koronaviru, jsou výrazně ochotnější nechat se očkovat muži než ženy,“ konstatovala agentura STEM/MARK začátkem listopadu, podle jejíhož průzkumu injekci nechce ani polovina Čechů. „Více odmítají očkování lidé na Moravě a z velkých měst.“

„U covidu-19 konzistentně vidíme, že lidé s nižším vzděláním i nižším povědomím o zdraví jsou o něco méně ochotní očkovat se, což naznačuje, že tu může jít o nějaké ideologické otázky,“ řekla Guardianu Julie Leasková, profesorka sociálních věd Sydneyské univerzity. Podle ní pomůže mj. i náležité školení zdravotníků, kteří budou lidem injekce píchat, nejen v medicínských a hygienických otázkách: „Je důležité, aby to pro očkované byla pozitivní zkušenost.“

Anglický NHS zároveň shání lidi, kteří budou spoluobčany očkovat. Pokud to skutečně půjde po milionech, nebudou lékaři zdaleka stačit. Pod sloganem „Váš NHS vás potřebuje“ spustila náborovou kampaň na desetitisíce lidí. Z interního dokumentu NHS vyplývá, že kampaň bude cílit například na letušky (aktuálně víceméně nezaměstnané), hasiče (pro jejich zkušenosti a disciplínu), ale i obecněji na lidi bez práce.

Video „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr. - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

MajkaB ( 1. prosince 2020 12:23 )

Nenechám se očkovat a pokud bych k tomu byla "politicky donucena", nechám se oočkovat v Maďarsku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa