Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Káže krůtu, cpe se krocanem. Primátor přes hrozbu letěl na Díkůvzdání za dcerou

Autor: mav - 
27. listopadu 2020
21:55

Velké svátky za časů koronaviru jsou strašákem pro všechny epidemiology, Den díkůvzdání v USA se řadí k těm největším. Experti i politici varovali před cestováním za příbuznými. Primátor Denveru Michael Hancock však právě svá varování porušil a letěl za rodinou.

Minulý pátek si Denver pohoršil z oranžové na červenou, druhou nejhorší úroveň (vážné riziko). Přinejmenším do 18. prosince se mimo jiné zakazují osobní setkání, v kancelářích smí být jen každý desátý pracovník.

„Buďte doma, jak jen můžete, zvláště jste-li nemocní. Místo večeře hostěte virtuální setkání. Vyhněte se cestování, pokud to lze,“ uvedl Hancock na Twitteru ráno před Dnem díkůvzdání; radnice k tomu vypracovala i přehlednou infografiku.

Mnozí Američané poslechli, místo tradičních cest za širším příbuzenstvem ve čtvrtek zůstávali doma sami nebo jen s úzkou rodinou, tradičního ohromného krocana nahradily malé krůty…

Ale co udělal primátor coloradské metropole? Sotva vydal své varování, sedl do letadla a vyrazil za příbuznými do Mississippi, jak ho přistihla televize 9News.

Jeho mluvčí Mike Strott musel cestu potvrdit, zároveň však tvrdí, že starosta vlastně svá varování poslechl. Tradičně totiž hostí večeře pro padesát lidí, teď byli u stolu jen tři. „Také řekl, že když už cestujete, dodržujte zdravotní a bezpečnostní pravidla, což po návratu dělat bude,“ cituje mluvčího list Denver Post.

„Měl jsem říct, že má manželka a dcera jsou v Mississippi, kde dcera nedávno dostala práci. Jak se svátek blížil, rozhodl jsem se, že bude bezpečnější, abych cestoval já za nimi, než aby letěli dva členové rodiny do Denveru,“ napsal obsáhle na Twitter. „Coby úřední osoba, jejíž chování je patřičně pod dohledem, neboť vysílá signál ostatním, se omlouvám těm obyvatelům Denveru, kteří mé rozhodnutí vidí jako v rozporu s doporučením zůstat doma s výjimkou nezbytného cestování. Své rozhodnutí jsem učinil jako manžel a otec, poníženě žádám o odpuštění, že jsem se rozhodoval srdcem, a ne hlavou.“

„Styďte se, starosto Hancocku. To kvůli takovým idiotským rozhodnutím a pokrytectví nikdo nebere pandemii vážně. Chápu, že chcete být se svou rodinou, ale to chce každý,“ sepsul ho jeden z mnoha kritiků na Twitteru.

Colorado ve Skalistých horách se aktuálně potýká se třetí vlnou covid-19, do konce roku se očekávají dva tisíce mrtvých.

Video Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný. - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa