Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Návrat školáků: Prymula hlásí problém, Hamáček zmínil týdny, exministryně chce vrátit prvňáčky

Aktualizováno -
27. října 2020
12:51
Autor: ČTK, simao - 
26. října 2020
23:40

Vláda rozhodne o možném návratu žáků prvního stupně základních škol, či alespoň jejich části, k prezenční výuce na základě dat ohledně vývoje koronavirové epidemie na konci týdne. Čísla jsou ale nepříznivá, řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Ve hře je například varianta, že by se do škol vrátili žáci prvních a druhých tříd.

Všechny školy s výjimkou mateřských a speciálních jsou od 14. října zavřeny a přešly na povinné distanční vzdělávání.

Opatření má trvat zatím do 2. listopadu. Prymula původně slíbil, že první stupeň základních škol se pak bezpodmínečně vrátí do lavic.

Prymulova zpátečka

Později ale připustil, že kvůli nelepšící se situaci nebude možné to dodržet. Návrat do ostatních škol podmínil Prymula už dříve slábnutím epidemie.

Dnes ministr uvedl, že problematika částečného znovuotevření škol je v současnosti nejcitlivější. „Situace je opravdu nepříznivá a ukáže se na sklonku tohoto týdne, jestli budeme schopni pustit první stupeň. Zatím čísla opravdu příznivá nejsou. Uvažujeme i o variantě, že by byl třeba jen první, druhý ročník. Rozhodne se na základě dat, a ta v tuhle chvíli nepříznivá jsou,“ řekl.

Hamáček odepsal Baxovi: Ještě několik týdnů...

Místopředseda ODS a člen sněmovního školského výboru Martin Baxa na twitteru kritizoval, že vláda informaci o tom, zda a kdy budou děti chodit do škol, odbyla tím, že se snad rozhodne na konci týdne.

„Ať vláda jasně řekne: situace je špatná, školy budou třeba ještě x týdnů zavřené. Lepší říkat i nepříjemnou pravdu, než mlžit,“ uvedl.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v reakci na to napsal: „Ano, situace je špatná a školy budou ještě několik týdnů zavřené.“

Už na jaře vláda kvůli koronaviru zavřela školy 11. března. Na rozdíl od současnosti nebyla výuka na dálku povinná. Školy se začaly postupně v omezeném režimu otevírat v květnu a červnu, ale část dětí se až do konce školního roku učila z domova. Do nového školního roku stát vstupoval s tím, že se školy budou zavírat nanejvýš lokálně podle situace v jednotlivých regionech a podílu nakažených v jednotlivých školách.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v úterý uvedl: „Na včerejší vládě jsem opakovaně vyzval profesora Prymulu, ať své epidemiologické rozhodnutí o (ne)návratu 1. stupně ZŠ oznámí nejpozději v útery večer (po aktualizaci dat o vývoji epidemie k 18:00). Situace není dobrá, není na co čekat, školy, rodiče i děti potřebují vědět, jak to bude.“

Rakušan: Lidé si musí plánovat běžný život

Stejný požadavek jako Plaga dnes přednesl i šéf STAN Vít Rakušan. Vláda by podle Starostů měla nejpozději dnes sdělit, zda a v jakém rozsahu se s ohledem na epidemii covidu-19 od pondělí otevřou školy.

„Lidé si musí plánovat běžný život, sociální a ekonomickou existenci. Žádáme vládu, aby nejpozději dnes sdělila, jak to se školami bude. Není na co čekat,“ uvedl Rakušan ve Sněmovně.

„Rodiče prostě nevědí, jak jejich život bude od pondělí vypadat, to je prostě neuvěřitelná záležitost,“ dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová uvedla, že vláda si dle ní počíná bezradně a ztratila svou důvěryhodnost a autoritu a postupuje v opatřeních mnohem rychleji, než je možné jejich dopady vyhodnotit.

„Zejména v oblasti školství bychom se měli připravit na to, že vir tady s námi prostě je a my potřebujeme také tu generaci vzdělávat efektivně, ne tak, že se spolehneme pouze na distanční výuku, která má svá omezení a své limity při vší úctě k těm, kteří se snaží,“ podotkla.

Exministryně Valachová: Prvňáčci a druháci co nejdřív

Ministři za ČSSD budou usilovat o to, aby se co nejdřív vrátily do škol děti z prvních a druhých tříd základních škol, řekla dnes ve Sněmovně místopředsedkyně poslanců sociální demokracie a exministryně školství Kateřina Valachová. V pondělí to však není s ohledem na vývoj epidemie covidu-19 pravděpodobné, dodala. Podle poslance Ondřeje Veselého (ČSSD) je to dokonce vyloučené a není mu jasné, proč kabinet s tímto sdělením váhá.

„Nemáme radost ze zavření škol, naopak si přejeme, aby se děti do škol co nejdříve vrátily,“ řekla Valachová. Exministryně má z rozhovorů s řediteli škol dojem, že nikdo neočekává otevření učilišť a středních škol do konce roku. „Taková je nálada mezi učiteli a řediteli. Na rovinu, nikdo ani moc nečeká, že se otevřou základní školy. Ale všichni naléhají, a to budeme tlumočit našim ministrům, abychom zajistili vzdělávání pro děti v první a druhé třídě,“ uvedla. Připomněla, že nynější druháci už přišli o jedno pololetí na jaře, kdy byli v první třídě. „Ministři ČSSD budou bojovat, aby se děti v první a druhé třídě do školy vrátily, ale v pondělí je to nepravděpodobné,“ míní.

Podle Veselého je zjevné, že v pondělí děti do školy nepůjdou. „Pokud to bude jen trochu možné, tak bychom chtěli do školy dostat prváky a druháky, v nějakých menších skupinách, ale toto pondělí to nebude,“ upozornil.

Video  Prymula zdůvodnil zákaz nočního vycházení a další novinky. Není to klasický lockdown, vzkázal.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal Snobl ( 27. října 2020 14:28 )

Děti nemusí do školi, stát platí rodičům ošetřovné že je mají obstarat doma. Místo toho děti od rána lítají po venku,rodiče berou ošetřovné a chodí do práce. Tohle je teda deb.lstán. Co nestačily pokur.it dřívější vlády tahle to dodělá.

ruda43 ( 27. října 2020 11:23 )

A další lůza nadšeně tleská debilbloku jak to vládě krásně "nandává"..

paralenka ( 27. října 2020 11:00 )

A já zase vyzývám Plagu, aby už konečně zavřel školní jídelny, které do pátku jely bez zastavení! Řešit, že při povinné distanční výuce mají dítka nárok denně na teplé dotované jídlo (info ministerstva), což je ta největší zhůvěřilost, která se stala. Rizika spojená s pohybem, všudepřítomným saháním mnohdy mizerně umytých rukou a konzumací jídla jsou větší než učení s rouškami!!! Zatím to vypadá tak, že děcka sice budou doma, ale každodenní pokec v jídelnách nebo u nich jim zůstane zachován - včetně sekávacího objímání a líbání. Kocourkov hadra! Ještě že existují rozumní rodiče, kteří tam děti prostě neposílají (mezi námi, domácí polévka je nad všechny "zdravé, ale nejedlé" blafy v jídelně. .

manunu ( 27. října 2020 10:20 )

Nevěřím tomu, že se prvňáčci a druháčci vrátí 2.11. do lavic. Další problém je, že i kdyby se náhodou návrat podařil, tak mnoho rodičů své děti do školy odmítne poslat. Už teď se ozývají rodiče, že mají strach z nákazy a požadují pro své děti i nadále distanční výuku. Možná se bude opakovat situace z minulého školního roku kdy docházka byla dobrovolná.

pea.p ( 27. října 2020 09:20 )

Bylo by zajímavé vidět, jak funguje taková firma bez štědrých dotací. ¨
O tom, že co bylo řečeno dnes za dva dny neplatí se netřeba zmiňovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa