Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pozor na falešné zprávy o testech, varuje pražská VFN. Jde o útoky hackerů

Autor: ČTK - 
26. října 2020
19:00

I ve chvílích nejtěžších se dají nalézt lidi, kteří umí situaci ještě zhoršit. Na jejich počínání v pondělí upozornila Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) na facebooku. Tamní zaměstnanci totiž zažili případy podvodných textových i mailových zpráv s falešnými výsledky testů na nemoc covid-19.

Množí se hackerské útoky na nemocnice a další zdravotnická zařízení. Ani naše nemocnice není výjimkou,” uvedla VFN v příspěvku. Podvržené výsledky testů podle ní lidem přicházejí také e-mailem, falešné výsledky dostávají i někteří testovaní, stejně tak jako lidé, kteří na testech vůbec nebyli.

❗️POZOR NA PODVODNÉ ZPRÁVY O VÝSLEDKU TESTOVÁNÍ NA COVID-19!!! ❗️Množí se hackerské útoky na nemocnice a další...

Zveřejnil(a) Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN dne Pondělí 26. října 2020

VFN proto informuje o jediném správném způsobu, jak výsledek testu posílá. Lidem přijde v textové zprávě, která bude obsahovat jméno testovaného a velkými písmeny bude mít uvedeno buď „NEGATIVNÍ", nebo „POZITIVNÍ". „Jakékoliv jiné zprávy jsou smyšlené,” upozornila nemocnice. Dodala, že výsledek testu mohou lidé dostat až 48 hodin po odběru vzorku.

Jiný typ podvodných textových zpráv, které souvisejí s koronavirem, zaznamenala počátkem října Fakultní nemocnice Plzeň. Pacientům oznamovaly zrušení termínu operace nebo vyšetření, odůvodňovaly to šířením nákazy. Věcí se zabývá policie a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa