Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vědci z ČZU vymysleli mobilní laboratoře pro testování na covid-19. Vyzkouší je v Africe

Autor: ČTK - 
26. října 2020
18:47

Koronavirus neřádí pouze v České republice, ale také za jejími hranicemi. Vědci z  Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) proto připravili koncept mobilních laboratoří CZU mobiLAB, kde se mohou lidé nechat testovat jednak na covid-19, jednak na další nemoci. První laboratoře poputují do Etiopie a Zambie.

„CZU mobiLAB představuje komplexní řešení, které umožňuje aplikovat nejmodernější molekulárně biologické detekční metody v odlehlých či zničených oblastech,” řekl spoluautor konceptu Hynek Roubík. Zdůraznil, že díky rozměrům i váze lze mobilní laboratoř přepravit jak v autě, tak případně i ručně.

„Nejnutnější zázemí je laboratoři poskytnuto v nafukovacím stanu. Laboratoř sama je pak vybavena zdrojem elektrické energie v podobě generátoru a potřebnými přístroji, které umožňují samotnou detekci jednotlivých patogenů za využití molekulárně biologických metod - PCR, LAMP a tak dále,” doplnil další spoluautor, virolog Jiří Černý.

První kusy poputují do Afriky

Výzkumníci nyní připravují první čtyři jednotky na základě grantu České rozvojové agentury. Zařízení se stanou součástí rozvojových projektů v Etiopii a Zambii, na kterých spolupracuje i humanitární organizace ADRA.

„Použití mobilní laboratoře v jinak nedostupných oblastech Etiopie a Zambie pomůže zpomalit šíření covid-19 a dalších infekčních onemocnění, a to díky včasnému odhalení nakažených lidí,” podotkla za ADRU koordinátorka projektu Marcela Zárubová. Tvůrci uvedli, že laboratoř je určena i k využití mimo rozvojové země, například pro případ nečekané hrozby.

V dalších verzích laboratoře podle ČZU dojde k rozšíření možných prováděných testů o serologické testy a kultivační metody pro odhalení širšího spektra patogenů. Přibýt by měly i některé biochemické testy neinfekčních onemocnění - například analýza krevního obrazu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa