Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Medici na úrovni uklízeček iritují děkana „Karlovky“. Vládu vyzývá ke změnám

Autor: ČTK - 
26. října 2020
16:53

Medici by měli mít více možností k zapojení se do péče o nemocné. Pomohlo by to posílit zdravotnický personál, kterého v důsledku pandemie covid-19 ubývá. Tento názor zastává ve svém komentáři děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Vokurka. Naráží tím na fakt, že medici v současnosti mohou vykonávat pouze pomocné práce, což by vláda mohla legislativně změnit.

„Jsme v mimořádné situaci. Již nyní chybí zdravotnický personál, počty nemocných se budou dále zvyšovat. Stát chce využít tisíců mediků, ale posílá je vykonávat pomocné práce,” uvedl děkan. Medici podle něj mají nyní v podstatě nulové kompetence na pomezí uklízečky či poslíčka, přestože se již několik let učí vyšetřovat, ovládají první pomoc, prošli ošetřovatelskou praxí a jsou zvyklí na etiku práce ve zdravotnictví. Podle děkana současná situace kolem covidu-19 pravděpodobně potrvá více týdnů a je třeba hledat kreativní řešení.

Vyzval proto vládu a další státní orgány, aby co nejrychleji umožnily medikům ve vyšších ročnících kvalifikované zapojení do péče o nemocné. „V této době lze změnit některé předpisy. Získali bychom takto nejen možnost mobilizovat kvalifikovaný zdravotnický personál v podobných nouzových případech, ale studenti medicíny by byli lépe vybaveni klíčovými dovednostmi v momentě, kdy odcházejí do klinické praxe,” uvedl.

V řadě jiných zemí podle něj mohou studenti z vyšších ročníků pod dozorem provádět například základní vyšetření nebo odebírat krev. „Některé země v této krizové době i vyškolují studenty ke speciálním úkonům nezbytným k ošetřování pacientů v závažném stavu,” řekl. Podle něj by 1. LF UK dokázala ve spolupráci s nemocnicemi zorganizovat podobné kurzy. Kvalifikované zapojení mediků by neznamenalo poskytování druhořadé péče, lékařům by ale umožnilo víc se věnovat zásadnějším výkonům, vysvětlil.

Nakažených přibývá, personálů ubývá

Mediky shání řada nemocnic individuálně, i když vláda uložila studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách či pátého ročníku studentů zubního lékařství a farmacie pracovní povinnost. Například UK předala úřadům seznamy zhruba 5 000 studentů, z toho 3 900 ze zdravotnických oborů. První LF UK v Praze je největší LF v Česku - má kolem 4 500 studentů.

V Česku je podle ministerstva zdravotnictví nyní zhruba 158 000 nakažených covidem-19. Pacientů ve vážném stavu přibylo za týden o víc než třetinu, je jich 800. Podle odborníků je největším rizikem v současnosti nedostatek odborného personálu a lůžek pro péči o lidi s vážným průběhem nemoci.

Asociace děkanů LF se zavázala udělat maximum pro to, aby současná situace kolem epidemie co nejméně ovlivnila kvalitu i kvantitu výuky. Hlavním cílem fakult má být podle asociace poskytnout všem studentům podmínky a možnosti k tomu, aby mohli splnit plánované zápočty a zkoušky do 30. září příštího roku, tedy do konce akademického roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa