Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Co s použitými rouškami? „Do sáčku a do popelnice. Nakažení, hlavně netřiďte odpad!“ prosí Pražské služby

Autor: veef - 
26. října 2020
18:00

Nákaza koronavirem se šíří, kde se dá, i mezi zaměstnanci Pražských služeb. Byť není odvoz odpadu v Praze zatím ohrožen nedostatkem zaměstnanců, vedení společnosti přesto apeluje na Pražany, aby v době pandemie dbali na řádnou likvidaci odpadu a aby nevyhazovali roušky a rukavice na ulici, což nejenže zatěžuje životní prostředí, ale mohou se nakazit i další lidé. Platí ale i další opatření. Věděli jste například, že byste v karanténě neměli třídit odpad?

Návody, jak správně nosit roušky a respirátory, jak si mýt ruce a kolik metrů je dostatečný rozestup, najdeme doslova na každém rohu. Jak ale správně nakládat s použitými ochrannými pomůckami, už na každém rohu nevisí. A tak se nejen v ulicích, ale i v parcích začínají povalovat odhozené jednorázové roušky úplně stejně běžně, jako třeba nedopalky cigaret. Přitom nevhodně zlikvidovaná rouška nebo respirátor může nakazit další občany, o zátěži na životní prostředí nemluvě.

„Roušky jsou většinou vyrobeny z polypropylenu a ten se v přírodě rozkládá desítky let. Zcela se ale nikdy nerozloží, z rozložené roušky zbudou tzv. mikroplasty, které mohou kontaminovat vodu, vzduch i půdu, a dostanou se dokonce i do potravin. Pro životní prostředí tak představují poměrně velkou zátěž,“ vysvětluje Ondřej Charvát, tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí.

Také bez popelářů se neobejdeme!

Jak je tedy správně likvidovat, abychom neohrozili ani přírodu, ale ani ostatní? „Roušky by se ideálně měly do odpadových nádob házet pouze zabalené do mikroténového sáčku. To samé platí u respirátorů i jednorázových rukavic. Rozhodně se je nesnažte jakýmkoli způsobem třídit a už vůbec nepatří jen tak pohozené na ulici,“ vyzývá Radim Mana, mluvčí Pražských služeb.

„Nezabalené ochranné pomůcky vhozené do popelnic a kontejnerů představují potenciální riziko pro veřejnost, ale zejména pro všechny pracovníky komunálních a úklidových společností. A pokud by se takto nákaza šířila, mohl by být ohrožen i svoz odpadu,“ upozorňuje Mana.

Roušky by tedy měly končit v kontejnerech a popelnicích na směsný odpad, zabalené a separované tak od ostatního bordelu. Odtud pak putují do kotlů malešické spalovny, která tento kontaminovaný odpad spálí při teplotě 1100–1200 °C. „Malešická spalovna navíc funguje jako zařízení pro energetické využití odpadů, takže z kontaminovaného odpadu je schopna vyrobit elektřinu i teplo,“ dodává mluvčí.

Co s odpadky v karanténě?

Zvláště obezřetní by při nakládání s odpadem z domácnosti měli být lidé v karanténě a ti, u kterých se nákaza koronavirem potvrdila. Ministerstvo zdravotnictví pro takové případy vydalo i manuál, jak by takto postižené domácnosti měly s odpadem zacházet.

„Pokud se domácnost nachází v karanténě nebo je u některého člena potvrzena nákaza covidem, měli by být dotyční při nakládání s odpadem zvláště obezřetní. Veškerý odpad včetně roušek, respirátorů, rukavic a kapesníků je třeba uložit do plastového pytle na odpadky, který by měl být minimálně 0,2 mm silný. Pokud je pytel slabší, je nutné použít dva. Dále je třeba povrch očistit dezinfekcí a zavázaný pytel vhodit do popelnice nebo kontejneru na směsný odpad. V žádném případě by neměly pytle zůstat na ulici vedle popelnic,“ vysvětluje Charvát z ministerstva životního prostředí.

Lidé v karanténě také nesmí třídit odpad. A to nejen ochranné pomůcky, které se netřídí vůbec, ale ani plast či sklo. Protože se tento odpad vhazuje do kontejnerů volně, mohlo by dojít k přenosu infekce nejen na pracovníky služeb, ale i na veřejnost. Prosíme, buďte ohleduplní,“ uzavírá Radim Mana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa