Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi na 11 105 případech za den, Němci 7830. Rekordy zneklidnily sousedy ve středu Evropy

Autor: ČTK, simao - 
17. října 2020
22:10

Země sousedící s Českou republikou zaznamenávají rekordní růst počtu nakažených koronavirem. Nejvyšší denní bilance dnes ohlásily Rakousko, Německo a Polsko, zatímco Slovensko má druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. Žádná z těchto zemí ovšem nepřekonala hranici 10.000 nových případů jako Česko, které za uplynulých 24 hodin zaregistrovalo 11.105 infikovaných. Slovensko chystá plošné testování a Německo uvedlo, že je připraveno převzít koronavirové pacienty z jiných států Evropské unie, pokud mu to kapacity dovolí.

11 105 potvrzených případů nákazy v ČR za pátek, 4308 do sobotních 18:00, čímž je zaděláno v Česku opět na další rekord, neboť se o víkendu testuje méně. Česko se propadlo na chvost EU v počtu denních přírůstků. Veselo však není ani u sousedů. Rekordní počty nových nakažených hlásí Slovensko, Německo, Polsko i Rakousko. A i když se přes 10 tisíc nikdo z nich „nedostal“, u sousedů budí situace obavy.

Plošné testy na Slovensku

Na Slovensku se nejnovější denní bilance lehce snížila oproti pátečnímu rekordu více než 2000 nových případů, a to na 1968 infikovaných. Premiér Igor Matovič ohlásil záměr uskutečnit v příštích týdnech plošné testování všech obyvatel. Neupřesnil ale, zda bude povinné.

O obdobném návrhu hovořil tento týden i český ministr zdravotnictví Roman Prymula. Plošné testování by se na Slovensku mělo jednou zopakovat. Bratislava již zakoupila 13 milionů takzvaných antigenových testů. Jsou méně náročné na zpracování, ale také méně přesné.

Německý prezident v karanténě

V Německu za poslední den přibylo podle Institutu Roberta Kocha 7830 infikovaných, což je nejvíce od začátku pandemie. Celkem se v osmdesátimilionové zemi nakazilo koronavirem 356.387 lidí. Úmrtí s covidem-19 v Německu za poslední den přibylo 33, čímž bilance mrtvých od začátku pandemie dosáhla 9767.

Do karantény se musel odebrat německý prezident Frank-Walter Steinmeier, podle mluvčí měl pozitivní test na koronavirus jeden z jeho osobních strážců.

Polsko pod hranicí 10 tisíc

V Polsku se za uplynulých 24 hodin virus prokázal u 9622 osob. Zároveň za tento den země registruje 84 úmrtí. Polsko se zhruba 38 miliony obyvatel zatím zjistilo 167.230 infikovaných, z toho 3524 osob zemřelo.

Nakažený ministr zahraničí Rakouska

Nové denní maximum ohlásilo rovněž devítimilionové Rakousko: 1747 nakažených. V Rakousku dosud mělo pozitivní test na koronavirus 63.134 lidí a 890 osob zemřelo.

Mezi nově nakaženými je i rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Podle své mluvčí se ministr mohl nakazit při pondělním jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Lucemburku, jehož se zúčastnil mimo jiné český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Covid-19 má i další účastnice lucemburské schůzky - belgická ministryně zahraničí Sophie Wilmèsová.

Video  Celý projev prezidenta Zemana: Vyzval k nošení roušek, věří Prymulovi  - FTV Prima
Video se připravuje ...

viho ( 18. října 2020 10:21 )

Tady se projevuje to řízení státu jako firmy. Babiše zajímá hlavně byznys. Na jaře byly nejlepším byznysem ochranné prostředky, tak se stát zaměřoval na prevenci. Teď při druhé vlně na podzim jsou nejlepším byznysem nemocnice, laboratoře, léky, experimenty, atd., tak se stát zaměřuje na to a k tomu potřebuje co nejvíc nakažených. Tím se vyvolá strach, takže při třetí vlně na jaře, až bude dostupná vakcína, bude nejlepším byznysem samozřejmě očkování. Já v tom celém vidím jasnou byznysovou logiku. Lidé nejsou v tomhle velkém kšeftu důležití.

tryskomys ( 18. října 2020 08:24 )

Máte pravdu,že by to neměli uvádět jako rekord a jiné nesmysly,straší jen lidi,kteří by čekali podporu od těch nahoře ,ale to je samé strašení,není se čemu zasmát,přitom smích je lék na stresy.Každý nahoře jen hrabe dokud nemusí skládat účty za vyhozené peníze,hlavně malá do jejich kapes,zvracet se mi chce ,když to vidím,stbák bohatne a davy těch nejchudších jsou na dně,aspon ti co je volili si to zapamatují při příštích volbách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa