Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paříš? Paříž! Mladí si užívali poslední party před zákazem vycházení: Tohle už dnes nemohou

Autor: sova - 
17. října 2020
19:12

V Paříži a dalších osmi francouzských městech platí od soboty na následující měsíc zákaz vycházení v nočních hodinách, konkrétně v čase od 21 do 6. Ve snaze zpomalit šíření nákazy vyhlásil nařízení francouzský prezident Emmanuel Macron. Davy Francouzů tak v pátek večer vyrazily do ulic a barů, aby si „naposledy“ užily noční život ještě před tím, než zákaz vycházení vstoupí v platnost. V sobotu už toto udělat nemohou. Omezeny jsou i návštěvy přátel.

Francie tak bojuje proti epidemii koronaviru, která opět nabrala na síle a v zemi naplnila třetinu jednotek intenzivní péče pacienty s onemocněním covid-19. Tvrdou zkouškou kapacit lékařských zařízení nyní prochází celá Evropa.

Prezident Emmanuel Macron vyhlásil na začátku týdne zákaz vycházení pro přibližně 20 milionů lidí v pařížském regionu a osmi dalších francouzských metropolitních oblastech. V platnost opatření vstoupilo v sobotu.

Ještě v pátek tak do ulic Paříže vyrazily davy lidí. Mladí si užívali posledních chvil ve svých oblíbených barech předtím, než budou nuceně zavřené a bude omezeno noční vycházení. Řada lidí nasadila roušky i na veřejnosti ve venkovních prostorech.

Omezení také v Lyonu, Lille nebo Toulose

Tvrdá opatření přichází v době, kdy na území Francie během druhé vlny koronavirové epidemie prudce vzrůstá počet případů nakažených. V pátek země hlásila na 25 000 nových infikovaných a 178 úmrtí. Ještě minulý týden rostlo číslo nakažených ve stejnou dobu přitom „jen“ o 5 000 osob.

Přísné opatření, které přichází ve stavu nouze, se týká také měst Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence a Montpellier. Všechny bary, restaurace, divadla a podobné podniky budou muset od soboty zavírat už v 21 hodin.

Miliarda eur na pomoc zasaženým podnikům

Francie se poprvé razantně uzavřela v březnu, kdy byly zavřeny všechny bary a restaurace a lidé potřebovali povolení, aby se mohli pohybovat po ulicích.

Vláda oznámila, že nasadí 12 000 policistů k prosazování nového zákazu vycházení a utratí další 1 miliardu eur na pomoc podnikům, které jsou nejnovějšími omezeními zasaženy nejvíce.

frantacizek ( 17. října 2020 23:02 )

snad už to pro celý svět skončí, s příchodem vakcíny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa