Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš po „koronaschůzce“ s Němkou: „Bylo to ve velké místnosti.“ Petříček do izolace?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
17. října 2020
14:43

Koronavirus potrápil evropské diplomaty a lídry. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová opustila summit EU kvůli setkání s nakaženým, pozitivní test ohlásil i šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Právě premiér Andrej Babiš (ANO) s Němkou v Bruselu osobně jednal, Blesk Zprávám ale řekl, že se snaží být stále velmi opatrný a i tato schůzka proběhla dle zpřísněných pravidel. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jde v pondělí opět na testy, je prý připravený i na izolaci. 

„Právě jsem byla informována, že člen mého blízkého týmu měl dnes ráno pozitivní test na covid-19. Já sama jsem měla test negativní,“ napsala von der Leyenová ve středu na twitteru krátce před zahájením evropského summitu ke koronaviru. Dodala, že se okamžitě uchýlí do izolace.

Jen několik hodin před začátkem summitu absolvoval u šéfky komise přibližně půlhodinový rozhovor také český premiér Andrej Babiš, po němž přišel na řadu jeho portugalský kolega António Costa.

Přímo v dějišti summitu v budově Evropské rady se pak von der Leyenová sešla i s dalšími lídry unijních zemí. Během vrcholného zasedání přitom platí přísná hygienická pravidla, politici nosí roušky a dodržují bezpečné vzdálenosti.

Babiš: Jsem velmi opatrný

Babiš Blesk Zprávám v sobotu řekl, že se případné nákazy od Leyenové neobává.

„Jsem velmi opatrný stále v této době, nosím respirátor,“ reagoval premiér s tím, že jednání s šéfkou Evropské komise proběhlo za striktních hygienických pravidel. „Schůzka se odehrála ve velké místnosti, byly přítomny čtyři osoby a seděli jsme na vzdálenost minimálně 3 metry,“ popsal Babiš detail pravidel.

Nikdo z účastníků schůzky prý navíc nebyl nijak rizikový. „Nikdo z přítomných nebyl pozitivně testován,“ dodal český premiér.

Den po předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové opustila předčasně vrcholnou schůzku kvůli kontaktu s nakaženým člověkem také finská premiérka Sanna Marinová.

„Opustila jsem jednání Evropské rady z preventivních důvodů a požádala švédského premiéra Stefana Löfvena, aby zastupoval Finsko,“ uvedla nejmladší evropská premiérka Unie na twitteru. Marinová při čtvrtečním jednání položila předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi dotaz, zda je vhodné pořádat v době rychle se šířící nákazy osobní setkání lídrů. Michel reagoval slovy, že k některým zásadním tématům jsou jednání tváří v tvář nutná a že k nim má i do budoucna podporu národních lídrů.

Podle Babiše budou evropští lídři o boji s šířením koronaviru jednat pravidelně každý týden na dálku. „Je to největší hrozba pro Evropu od druhé světové války a my jsme konstatovali, že musíme zintenzivnit komunikaci,“ uvedl v Bruselu český premiér.  

Preventivní testy v rakouské vládě 

V sobotu se ukázalo, že pozitivně testovaný na covid-19 byl ale například rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Podle dnešního vyjádření své mluvčí se mohl nakazit při pondělním jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Lucemburku.

Už v pátek oznámila odchod do izolace belgická ministryně zahraničí a bývalá předsedkyně vlády Sophie Wilmèsová, která se zúčastnila stejného jednání.

Video  Celý projev prezidenta Zemana: Vyzval k nošení roušek, věří Prymulovi  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Rakouský ministr Schalleberg je podle své mluvčí bez příznaků. „Preventivně se dnes nechají otestovat všichni členové vlády,“ dodala a připomněla, že členové rakouského kabinetu nosí roušky. Schallenberg byl přítomen na středečním zasedání rakouské vlády.

Petříček v pondělí na testy

Na schůzce unijních ministrů zahraničí 12. října byl v Lucemburku také šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Pokud bude prý potřeba, uchýlí se do izolace. Na testy podle svých slov chodí pravidelně, další ho čeká po víkendu. 

„O nakažení rakouského kolegy jsem se dozvěděl až dnes,“ reagoval Petříček na dotaz Blesk Zpráv i s ohledem na svůj program. Na sobotu měl totiž s manželkou Ivou na plánované sázeni stromů. 

„Informaci jsem zjistil až v průběhu dnešní akce. Další program ale už zatím neplánuji,“ dodal. 

„Na testy chodím pravidelně, další mě čeká v pondělí ráno. Ani s jedním z ministrů jsem na Radě nehovořil delší dobu,“ dodal ministr Petříček pro Blesk Zprávy k průběhu schůzek v Lucemburku. Přesto prý bude situaci podle svých slov řešit s hygieniky. „Abych nikoho neohrozil, budu postupovat podle jejich instrukcí, včetně případné izolace,“ dodal šéf české diplomacie. 

Po šíření koronaviru i mezi vrcholnými politiky unie se začalo opět diskutovat, zda se nevrátit k modelu online schůzek. Při první vlně koronaviru se politici scházeli jen prostřednictvím telemostů.

Izolace českých ministrů

V izolaci v průběhu pandemie přitom skončila v minulých měsících už řada českých ministrů. Mezi prvními vicepremiér, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

V izolaci byla i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, i s manželem Alešem Chmelařem, náměstkem ministra zahraničí (oba ČSSD) i ministr Petříček. Pozitivně testovaný se totiž objevil ve vedení ministerstva zahraničí.  Z karantény pracoval i ministr průmyslu a obchodu, a ministr dopravy v jedné osobě Karel Havlíček i někdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa