Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Prymula to po „přepadovce“ schytal za fotku se sestřičkami. A promluvil o konspiracích u viru

Autor: simao - 
17. října 2020
13:01

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) je od nástupu do funkce velmi činný na twitteru. K seznamu lidi v krátkých videích s odpověďmi na různé dílčí otázky ke koronaviru zveřejnil kratičkou třísekundovou výzvu, aby lidé zůstali doma, ale také fotky z „přepadovky“ kladenské nemocnice, kam se vydal na inspekci. Od diskutujících to však právě po ní schytal. Proč? V sobotu Prymula uveřejnil další videa. Mj. o konspiračních teoriích či remdesiviru.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula měl rušný pátek. Nejprve absolvoval tradiční tiskovku k aktuální koronavirové situaci v Česku, poté i jednání vlády a následně byl s Alenou Schillerovou (za ANO) vyslán na vládní tiskovku.

Vedle toho však stihl vyrazit i na kontrolu do kladenské nemocnice. „Provedl jsem přepadovou návštěvu nemocnice v Kladně. Zajímalo mě, jak se tato nemocnice vypořádává s náporem covid-19 pozitivních pacientů, a zda lékaři stíhají,“ uvedl na witteru. „Kladenská nemocnice je materiálně připravena na nápor dobře. Sestřičky mi osobně potvrdily, že oproti jaru je nyní dostatek ochranných pomůcek,“ doplnil.

Foto ve stylu Babiše: Prymula schytal kritiku

Až do tohohle momentu vše v pořádku. Pak ale přišla fotka ve stylu facebookového profilu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se fotí na výjezdech s řadou lidí. Fotky se pak objevují na síti s popisky typu „jasně, že se vyfotíme“.

Prymula to však nyní na twitteru schytal právě za fotku s nemocničním personálem - konkrétně za to, že za sestřičku označil i doktorku urgentní medicíny Janu Šeblovou, záchranářku a vědeckou sekretářku Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof.

„Byla mi položena otázka, zda se se sestřičkami vyfotím. Nešlo říct ne,“ stojí v příspěvku na twitterovém profilu Romana Prymuly. „Jejda, pane profesore, svolil jste vyfotit se se sestřičkami... Není na té fotce MUDr. Jana Šeblová, Ph.D., FESEM, členka výboru Společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP, někdejší vědecká sekretářka European Society for Emergency Medicine?“ reagovala mj. redaktorka Medical Tribune Adéla Čabanová.

Politolog: Pokus o lidového Prymulu bych utnul

Udivených komentářů se objevila celá řada i přímo na Prymulově profilu. „Pane ministře, tahle cesta... To není autentické ani uvěřitelné... Pokud chcete alespoň trochu důvěry, tak tuto cestu PR stylu premiéra rychle opusťte,“ podotkla uživatelka Lenka.

„Ten pokus o lidového Romana Prymulu bych opravu utnul, protože je vidět, že mu nesedí a nikdo to od něj nechce. Myslím si, že je to nějaký nátlak marketingového týmu okolo pana premiéra. Nemyslím si ale, že je to vhodné,“ říkal k obdobným záležitostem pro Blesk Zprávy v týdnu politolog Jan Kubáček.

Naopak chválil právě formát krátných videí, ve kterých Prymula informuje nejen o aktuálním dění, ale často odpovídá na palčivé otázky týkající se koronaviru. Pokud tedy nemluví zrovna o tom, že hrála fotbalová Slavia kvalifikaci o Ligu mistrů, ale on ji neviděl...

Video  Prymula o vypadnutí Slavie z Ligy mistrů a dceři: Zápas jsem neviděl. A bude svatba?  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Reakce na konspirační teorie i problém remdesiviru

V sobotu třeba Prymula reagoval na to, že o koronaviru koluje řada mýtů. A uvedl, jaké považuje za nejškodlivější.

„Mýtů je podle mého několik. Řekl bych, že jeden ze zásadních je, že virus vůbec neexistuje, nebo že virus byl zplozen jaksi uměle a byl použit k tomu, aby tady zdecimoval celé lidstvo. Virus s vysokou mírou pravděpodobnosti unikl z laboratoře, ale ne proto, že by tam byl nějakým způsobem modifikován, ale v podstatě se s ním pouze pracovalo jako v běžné laboratoři a kolem toho se potom rozvířila celá řada diskuzí. Těch konspiračních teorií je celá řada, ale myslím si, že je to mnohem přirozenější, že tento virus se skutečně vyskytl přirozeně a pouze se s ním v laboratoři pracovalo,“ uvedl ministr Prymula.

I z tohoto videa bylo patrné, že jakmile se Prymula odprostí od „ležérnější polohy“, je v epidemiologických a odborných otázkách oproti svému předchůdci Adamu Vojtěchovi (za ANO) jako „ryba ve vodě“.

Vedle toho pak Prymula řešil mj. účinnost léku Remdesivir a čelil dotazu: „WHO oznámilo, že nefunguje remdesivir. Co to znamená pro pacienty?“ WHO totiž v pátek uvedlo, že klinické testy měly potvrdit, že podávání remdesiviru nemá žádný, či jen malý vliv na délku hospitalizace a šanci na přežití pacientů. Remdesivir vyvinul tým pod vedením českého vědce Tomáše Cihláře původně jako lék pro léčbu eboly.

„Studie, která se uskutečnila ve 30 zemích, se zaměřila na vliv podávání léků na celkovou úmrtnost pacientů, na nutnost zavedení plicní ventilace a na délku hospitalizace pacientů,“ uvedla WHO.

„Ta informace, která přišla, je poměrně překvapivá, byla to studie na poměrně velkém souboru pacientů, asi na 11 tisících, a zpráva, která zasáhla poměrně velký počet obyvatel, znamená, že vysoká účinnost tohoto preparátu nebyla potvrzena a dokonce se dá říci, že účinnost je poměrně malá. Když se podíváme do českých informačních zdrojů, tak tady jsou názory, že remdesivir má význam, nicméně pouze u lehčích případů, a brání přechodu do těch závažnějších,“ vzkázal Prymula.

Video  Prymula pro Blesk: O zákazu vycházení, stavění polních nemocnic i plánu na přesuny pacientů  - Jakub Kopřiva, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jana JJ ( 17. října 2020 22:42 )

Fotka nevadí
Vadí, že ministr zdravotnictví nepozná rozdíl mezi lékařkou a sestrou

Jana JJ ( 17. října 2020 22:40 )

Dodržuje to jak ďas. Třeba zrovna na té fotce ...si zřejmě spletl 2 metry se 2 centimetry.

Shelby16 ( 17. října 2020 20:19 )

Jak může nějaké ubožačce z pražské kavárny vadit fotka ministra zdravotnictví s personálem ?!

qtek ( 17. října 2020 18:54 )

Zákaz návštěv v nemocnicích!
Virus se šíří kontaktem, pokud chcete omezit šíření minimalizujte kontakty.

montevideo ( 17. října 2020 17:21 )

Přesně tak. Bohužel někteří nejsou schopni vnímat, že v tom je určitý rozdíl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa