Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jak se dlouhodobý koronavirus podepisuje na lidech? Vědci zmiňují čtyři syndromy

Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2020
17:04

Vědci z britského Národního ústavu vědeckého výzkumu (NIHR) pod vedením Elaine Maxwellové sestavili zprávu mapující dlouhotrvající koronavirus, který způsobuje nemoc covid-19. V rámci své zprávy experti dokonce mluví o „dlouhém covidu“, podle nich táhlý průběh nemoci může u lidí vyvolat hned čtyři různé syndromy, uvedla stanice BBC.

Maxwellová zdůraznila, že dlouhý covid-19 má na člověka těžký psychologický dopad, na každém pacientovi se ale fyzicky „podepíše“ jinak. Vědci se pokusili nastínit čtyři nejčastěji se vyskytující syndromy, vyjádřili také nespokojenost s tím, že někteří dlouhodobě nemocní nejsou správně léčení, nebo jim dokonce lékaři nevěří.

Pokud se u člověka potvrdí koronavirus, lékaři mu většinou řeknou, že při mírných příznacích se vyléčí do dvou týdnů, při vážnějším průběhu do tří týdnů. Jsou tu ale i případy, kdy se nákaza táhne až několik měsíců, počet takovýchto pacientů navíc po celém světě narůstá.

Čtyři nejčastější syndromy, které vyvolá dlouhodobý koronavirus

Maxwellová a její kolegové zpovídali 14 osob, které si dlouhodobým koronavirem prošly a ještě procházejí. Na facebooku dokonce existuje skupina lidí s dlouhým covidem-19. Experti z NIHR ve své zprávě rovněž zohlednili ty nejnovější studie o koronaviru. Shodli se, že přetrvávající symptomy u pacientů ovlivňují úplně vše od dýchání, přes mozek a nervovou soustavu, srdce a krevní oběh po ledviny, žaludek, játra a kůži.

Lidé s dlouhotrvajícím průběhem koronaviru podle vědců mohou čelit čtyřem různým syndromům, těmi jsou nejčastěji: permanentní poškození srdce a plic, syndrom po intenzivní péči (PICS), postvirový únavový syndrom a pokračující symptomy covidu-19.

Maxwellová dodala, že zmíněné syndromy se netýkají jen hospitalizovaných lidí, ale také těch, kteří se z koronaviru léčili doma, protože měli jen lehké příznaky. V ohrožení jsou i asymptomatičtí pacienti včetně těch, kteří nikdy nebyli testováni. „Jasně vyplývá najevo, že pro některé je covid-19 dlouhodobou nemocí,“ uvedli vědci ve své zprávě.

Dlouhodobý průběh je horší než ventilátor

„V některých případech je to spojené s rehabilitací po hospitalizaci, u jiných jde však o obtíže, které jim zcela pozmění život. Většinou jde o pacienty, kteří se léčili doma a jejich příznaky postupem času nejen přetrvávaly, ale stávaly se čím dál závažnějšími,“ vysvětlili experti z NIHR. Maxwellová připustila, že se prvotně domnívala, že nejhůř na tom budou lidé, kteří měli těžký průběh koronaviru a museli na jednotku intenzivní péče.

Jejich zpráva to ale vyvrací. „Nyní víme, že lidé s dlouhotrvajícím průběhem koronaviru jsou na tom hůře než lidé, kteří byli nějaký čas na ventilátoru,“ uvedla Maxwellová. Svědčí o tom například případ Jo Housové, lektorky z Univerzity v Bristolu, která s nemocí bojuje už přes půl roku. „Všechno to začalo kašlem a problémy s dýcháním, pak to přešlo v šílenou únavu a bolesti hlavy, následně se přidaly srdeční problémy a bolest svalů,“ popsala.

Péči o domácnost převzal puberťák

„Včera to bylo tak hrozné, že když jsem vstala, omdlela jsem a odvezli mě na pohotovost,“ vypověděla. Houseová není sama, kdo bojuje s dlouhotrvajícím covidem-19, podobně je na tom i její partner Ash. Starost o domácnost tak převzal její pubertální syn. „Stejně jako řadě dalších nám řekli, že je to pravděpodobně koronavirus s mírnými příznaky, na těch příznacích a průběhu není ale nic mírného,“ přiznala ale, že jim zatím stále testy neudělali.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa