Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus v týmu Trumpova soka Bidena: Kamala Harrisová ruší část kampaně

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. října 2020
15:41

V týmu demokratického kandidáta na post prezidenta Spojených států Joe Bidena se šíří koronavirus, pozitivní test měl například jeden z členů jeho leteckého personálu. Biden do karantény ale nemusí, protože se pohyboval v bezpečné vzdálenosti od nakaženého, blíž jak na 15 metrů se s ním prý nesetkal. To Bidenova spolukandidátka Kamala Harrisová musela zrušit část kampaně, infikovala se totiž její poradkyně a další spolupracovník, uvedl list Daily Mail.

Celkem mají demokratičtí kandidáti v týmu tři nakažené, šéfka Bidenovy kampaně vysvětlila, že se bývalý viceprezident exprezidenta Baracka Obamy přímo s nikým z nakažených nesetkal. Harrisová je na tom o poznání hůř, koronavirus má totiž její komunikační šéfka Liz Allenová a člen posádky jejího letadla, s oběma byla na palubě 8. října. Senátorka proto až do pondělka zrušila program, a to i když ani s jedním z nemocných nepřišla do „blízkého kontaktu“.

Biden i Harrisová mají negativní test

„Nikdo ze třech nakažených, ani Liz Allenová, nebyli v přímém kontaktu s viceprezidentem Bidenem nebo senátorkou Harrisovou. Člen leteckého personálu se k Bidenovi přiblížil zhruba na 15 metrů, měl ale masku N-95, to znamená, že ani viceprezident ani senátorka do karantény nemusí. Senátorka s manželem se ale rozhodli odvolat všechny své cestovní plány,“ oznámila šéfka Bidenovy kampaně Jen O'Malleyová Dillonová.

Dillonová dodala, že všichni včetně Bidena a Harrisové podstoupili testy na koronavirus, nákaza se u nikoho z nich v posledních 48 hodinách nepotvrdila. Bidenův program pokračuje podle plánu. Harrisová se překvapivě dočkala přání brzkého uzdravení pro svého kolegy od současného prezidenta Donalda Trumpa, který počátkem října rovněž koronavirus prodělal. Ještě minulý týden přitom prezident o senátorce mluvil jako o „monstru“.

Koronavirus maří kampaň

Na rozdíl od Trumpova týmu, Biden a jeho lidé dodržují preventivní opatření jako nošení roušek a sociální distancování. Přesto senátorka na čtyři dny, od čtvrtka do neděle, zrušila celý program, s manželem Dougem Emhoffem půjdou do krátké karantény. Emhoff měl přitom vystoupit na mítinku v Minnesotě s Jill Bidenovou.

Zpráva o nákaze v týmu Harrisové přichází necelé tři týdny před koncem kampaně před americkými volbami, kterou epidemie covidu-19 výrazně poznamenala. Došlo dokonce ke zrušení druhé prezidentské debaty mezi Bidenem a Trumpem.

Video  Jill Bidenová dohlíží na manžela  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa