Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus číhal tři měsíce v těle, pak zaútočil: Žena se nejspíš nakazila na výletní lodi

Autor: Darina Jíchová - 
26. května 2020
21:45

Na počátku pandemie koronaviru byly jedním z velkých ohnisek nákazy výletní lodě, luxusní dovolená se tak pro mnohé lidi změnila v peklo. Australští lékaři nyní řeší případ jedné z pasažérek parníku Ruby Princess, žena měla v těle koronavirus způsobující nemoc covid-19 12 týdnů, než onemocněla, uvedl list Daily Mail.

O příběhu Australanky informovala premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková. „Její případ je v naprostém kontrastu všeho, co jsme v Austrálii viděli,“ prohlásila politička, tisku odmítla sdělit jméno pasažérky z Ruby Princess. Podle lékařů virus uvnitř nakažené ženy 12 týdnů „spal“, než naplno zaútočil. Do té doby měla výsledky na test negativní.

Palaszczuková zatím nechává hranice svého státu uzavřené, přestože premiéři některých států s rozvolňováním restrikcí přistoupili i k jejich otevření. Případ pacientky z výletní lodi vzbudil velkou pozornost, zvláště protože se u ní koronavirus objevil až tři měsíce poté, co mu byla vystavena.

Lékaři pátrají, zda se žena nenakazila jinde

Výletní loď Ruby Princess s 2700 lidmi na palubě nouzově zakotvila 18. března v Sydney s tím, že řada pasažérů vykazuje symptomy koronaviru. O den později se mohli lidé vylodit a lékaři je propustili domů bez adekvátních testů. Zhruba o týden později bylo několik pasažérů a členů posádky hospitalizováno s potvrzeným koronavirem.

„Pacientku sledujeme velmi důkladně, pátráme po tom, zda se opravdu jedná o nákazu z paluby, nebo zda je možné, že žena přišla do kontaktu ještě s jiným nakaženým,“ vysvětlila tisku Palaszczuková.

Neoblomná premiérka nechává zavřené hranice

„Mám pro vás ale i dobrou zprávu, k dnešnímu dni, to je úterý 26. května, máme u nás ve státě jen 12 aktivních případů koronaviru,“ dodala premiérka. Ujistila veřejnost, že na konci týdne se svou vládou projedná druhou fázi rozvolňování restrikcí a případné otevření hranic.

„Ale řeknu vám to jasně, ani národní vláda Austrálie to s vnitrostátním cestováním nevidí dřív než na červenec,“ upozornila Palaszczuková. Doplnila také, že je ve svém rozhodnutí nechat prozatím hranice uzavřené neoblomná. „Nejsme zdaleka jediný australský stát, který ponechal hranice zavřené,“ reagovala na kritiku zaznívající ze sousedního státu Nový Jižní Wales.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa