Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kanáry už jsou plné, opalovačka je tu i nahoře bez. Španělsko se otevře začátkem července

Autor: ČTK, Mii - 
25. května 2020
20:55

I ve Španělsku se pomalu začíná vracet život do starých kolejí. V celé zemi mohly v pondělí po více než dvou měsících otevřít kina, restaurace a pláže, čehož spousta Španělů využila, sáhla po plavkách a vyrazila za vodou. Snímky z Kanárských ostrovů ukazují plné pláže, někdy dokonce i bez těch plavek. Místy to skoro vypadá, jako by žádná pandemie neproběhla. A dokonce se začíná rýsovat i dovolená pro Čechy. Španělská vláda v pondělí podle místních médií potvrdila, že turisté, kteří do země přijedou od 1. července, nebudou muset do karantény.

I když jsou pláže na Kanárech plné, místní provozovatelé letovisek si stojí za tím, že podnikají vše pro to, aby pobyt u moře byl maximálně bezpečný. „Nazýváme to globální laboratoří pro bezpečný turismus. Analyzujeme každý článek v řetězci – vše, co má co do činění s turistickým prožitkem, chceme udělat bezpečné ze zdravotního hlediska,“ popsala pro server Observer Cristina del Río Fresenová z místního ministerstva turismu.

Od začátku května pracovala s týmem odborníků na protokolech, které budou muset restauratéři a hoteliéři dodržovat. Cílem je přilákat co nejvíce turistů a představit Kanárské ostrovy, mezi které patří například Tenefire nebo Lanzarote, jako bezpečnou destinaci, kde si lidé mohou užít dostatek slunce a moře.

Tyto protokoly, které začnou platit začátkem července, se zaměřují především na sociální distancování. Tedy lehátka a stoly musí být od sebe odtažené a u jídla bude zajištěno, aby se u něj koncentrovalo co nejmenší množství lidí. „Chceme, aby dovolené nebyly zastíněné virem. Proto se snažíme vyhnout i rouškám a štítům. To vše může v lidech akorát vyvolat strach,“ říká Fresenová.

Země vešla do další vlny uvolňování

Na 22 milionů Španělů mohlo v pondělí po více než dvou měsících opět do restaurace či kina nebo se jít koupat na pláž. Téměř polovina země je totiž od pondělí v předposlední fázi uvolňování opatření zavedených kvůli koronaviru. Zbytek země (asi 25 milionů Španělů) je ve druhé ze čtyř fází, takže například v Madridu a Barceloně se mohou po 10 týdnech otevřít zahrádky restaurací.

V celém Španělsku, jež bylo při pandemii covidu-19 postiženo s Itálií v Evropě nejvíce, ale dál platí omezení pohybu mimo domovskou provincii a povinnost nošení roušek na veřejnosti, pokud nelze dodržet bezpečnou vzdálenost.

Jistou výjimkou je v omezení pohybu Barcelona, kde nesmí její obyvatelé navštívit přátele ani příbuzné ve vedlejší obci, protože katalánská vláda zatím nesjednotila pro uvolňování omezení tři oblasti: Barcelonu, metropolitní oblast Sever a metropolitní oblast Jih.

Žádná karanténa pro turisty od 1. července

S turisty se v zemi počítá od července. Proto také Fresenová na zmíněných protokolech teprve pracuje. Španělská vláda v pondělí v této souvislosti rozhodla, že turisté, kteří od 1. července přijedou do Španělska, nebudou muset do karantény.

Dvoutýdenní izolaci pro lidi, kteří přijedou do Španělska, zavedla od 15. května vláda s tím, že by toto opatření mělo platit po dobu nouzového stavu. Ten zatím platí do 7. června a není jasné, zda se bude prodlužovat. Postupné uvolňování koronavirových omezení, zavedených spolu s nouzovým stavem v polovině března, vláda naplánovala až do druhé poloviny června.

Do Španělska zatím smí cestovat jen Španělé, lidé s trvalým pobytem a přeshraniční pracovníci, připomněl v pondělí deník El Periódico. Ti musí od 15. května zůstat po příjezdu dva týdny v místě svého pobytu; vycházet mohou jen na nákup potravin a léků či k lékaři, a to vždy s rouškou. Deník El País už dříve uvedl, že dodržování tohoto nařízení lze ovšem jen těžko kontrolovat.

Ani domácí turistická sezona ve Španělsku nezačne dříve než koncem června, kdy se má podle dosavadního plánu dovršit uvolňování omezení v zemi, pokud se výrazně nezhorší epidemická situace. I uvnitř Španělska smí totiž jeho obyvatelé zatím volně cestovat jen v rámci svých domovských provincií, mimo ně pouze kvůli zdůvodněným pracovním povinnostem.

sekebo ( 25. května 2020 23:46 )

A v červnu očekávám titulek "Kanáry už jsou plné koronaviru …"

oliiiii3 ( 25. května 2020 21:30 )

vždt se věčně říká že se má vrátit koronavir v září, a že to má být horší, bodejd by ne, když se bude zase cestovat, tak na co je ta oblbovačka s cuckem na čumáku. , at si pak nikdo nestěžuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa