Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda schválila půl miliardy na splácení půjček pro zemědělce, o peníze žádalo 5000 farmářů

Autor: ČTK - 
25. května 2020
20:00

Zemědělci zřejmě budou moci získat až 150 000 korun na splácení jistiny půjček. Program pro malé a střední podniky dnes schválila vláda, informovala mluvčí Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Barbora Šenfeldová. Peníze budou mít šanci získat firmy, které podaly loni žádost o poskytnutí finanční podpory na pojištění plodin nebo hospodářských zvířat u PGRLF. Podle ministerstva zemědělství jde o 5000 žadatelů, dvě třetiny z nich jsou zemědělští podnikatelé malé a střední velikosti. V programu by se mohlo přerozdělit až půl miliardy korun.

Program Provoz 2020 – snížení jistiny úvěru nyní dostane ke konečnému schválení Evropská komise. Peníze se budou moci využít na jednorázové splátky provozního úvěru nebo na splácení provozního úvěru do dvou let od podpisu smlouvy o podpoře.

Zemědělský resort nedávno informoval o navýšení národních dotací. Půjde na ně stejně jako loni 4,4 miliardy korun. Peníze navíc našel resort v úsporách, nebude tak o ně muset žádat vládu, sdělil dříve ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

V mimořádném kole evropského rozvojového programu se pak přerozdělí čtyři miliardy korun. Peníze půjdou hlavně na pěstování citlivých komodit jako ovoce, zelenina, brambory nebo chmel a také na chov prasat a drůbeže. Stát bude žádosti přijímat od 15. července do 4. srpna. Novinkou bude záloha na projekty ze strany státu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa