Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Povznášející, ale nebezpečná kratochvíle – sborový zpěv. Nakazil za 2,5 hodiny 52 lidí

Autor: ran - 
25. května 2020
19:27

Když zkouška pěveckého sboru začala, nakaženým byl (nevědomky) jen jediný z nich. Po necelých třech hodinách se 52 zpěváků z 61 přítomných nakazilo koronavirem. Vědci si pro novou epidemiologickou studii jako ideální předmět zájmu vybrali zkoušku jednoho početnějšího pěveckého tělesa. Dva ze sboristů do tří týdnů zemřeli.

Společné zpívání v uzavřeném prostoru poskytuje virům šířícím se kapénkovou cestou zcela bezproblémové podmínky k jejich přenášení z člověka na člověka. Ve zkoumaném sboru stačil jeden jediný nakažený, aby se nákaza rozšířila mezi téměř všechny členy sboru. Měl příznaky nachlazení, ale kvůli takové zdánlivé malichernosti se nechtěl o zážitek ze zpěvu mezi přáteli připravit.   

Sbor působí ve městě Skagit Valley v americkém státě Washington a k roznosu viru mezi jeho členy došlo 10. března, tedy tři dny před tím, než USA vyhlásily nouzový stav. Několik zpěváků do týdne zemřelo, celkem se jich nakazilo několik desítek. Jak se dalo čekat, zpěváci se silnějším hlasem fungovali jako superpřenašeči, kapénky se od nich dostávaly do širokého okolí. 

Lokálními epicentry nákazy se pěvecké sbory stávaly i jinde po světě, například v Nizozemsku nebo Německu. Koronavirus se mezi účastníky rozšířil obrovskou rychlostí a za pár dní po společném setkání se nakažení počítali opět na desítky. Infekce mezi ně zasévala i smrt, jednotky obětí umíraly několik málo týdnů od nákazy, napsal server News.com.au.

Důkazy o lokálních epicentrech v pěveckých sborech podtrhávají užitečnost ochranných opatření před šířením viru, jako je dodržování dostatečného odstupu mezi lidmi, neshlukování se ve velkých skupinách, případně nošení roušek na místech, kde není možné odstup zachovat.       

 

sekebo ( 26. května 2020 00:04 )

A dnes to v júeséj dotáhli na 1,7 mil. nakažených a bez mála 100 000 mrtvých. Zkrátka, jak měl to měl Kačer Donald TRUMPeta napsáno na čepičce - "America first"

Pohybovenadany ( 25. května 2020 23:26 )

Moc nad tím premysliš. Drž hubu a “ kušuj”. Redaktoři to tak napsali, tak asi to tak bylo !

BoziMilda ( 25. května 2020 21:35 )

Když zkouška začala, byl nakažen pouze jeden z nich. No, to je pouze hypotéza. Pochybuji, že před zkouškou všichni předložili negativní test, až na jednoho. Navíc negativní test říká pouze to, že dotyčný nebyl nakažen 4 dny před provedením.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa