Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Povinná karanténa po návratu z Itálie: Výjimku dostalo několik povolání. Která?

Autor: ČTK, Mii - 
7. března 2020
13:13

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo povinnost izolace kvůli novému typu koronaviru po návratu z Itálie pro řidiče kamionů, řidiče zdravotní služby převážející pacienty a piloty dopravních letadel. Pokud by ale měli příznaky chřipkového onemocnění, mají bez osobního kontaktu informovat lékaře. Cílem je ochránit důležité služby. O výjimkách pro řidiče a piloty v sobotu informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru.

Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví zveřejněného v pátek mají všichni lidé z Česka, kteří se ode dneška budou vracet z Itálie, zůstat na dva týdny v izolaci. Po návratu by měli informovat svého praktického lékaře, ten je má poslat do karantény a vystavit jim neschopenku. Opatření zatím platí na neurčito. Pokud by se lidé po návratu z Itálie lékaři nenahlásili, hrozí jim pokuta tři miliony korun. Stejná sankce je i za porušování pravidel karantény. Lidé se ale mohou domluvit se svým zaměstnavatelem na práci z domova.

„Z dopadu opatření se nyní vyjímají tři kategorie osob pracujících v dopravě za účelem zachování daných potřebných služeb tak, aby nedošlo k jejich naprosté paralýze. Zároveň se však těmto osobám pracujícím v dopravě stanovují další ochranná opatření,“ píše se v dokumentu na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Kamioňáci musí používat respirátory

Páteční opatření se podle dokumentu s okamžitou platností ruší pro piloty při tranzitních a zpátečních letech, kteří v Itálii neopustí palubu dopravního letadla s výjimkou předletové a meziletové přípravy. Řidiči kamionů mají při nakládce nebo vykládce zboží používat respirátory, maximálně omezit přímý kontakt s místním personálem a mít ve voze ochranné gumové rukavice a antibakteriální gel. Respirátory a antibakteriální gely je přitom nyní v Česku obtížné sehnat.

Pro přepravu pacientů z a do Itálie a přes italské území se mají podle dnes zveřejněného dokumentu používat jen vozy, ve kterých je oddělený prostor pro pacienta. Řidiči a posádky dopravní zdravotní služby mají při transportu mít respirátory, ochranné brýle a rukavice a pravidelně si čistit ruce antibakteriálním gelem.

Opatření zaměřené na Itálii ministerstvo zdravotnictví zavedlo, protože tam pobývala většina z 19 lidí v Česku nakažených koronavirem. Podle údajů od mobilních operátorů bylo v pátek v Itálii zhruba 16.500 Čechů. Někteří se podle informací médií snažili ze země například z lyžařské dovolené vrátit před páteční půlnocí, aby se na ně povinnost izolace nevztahovala.

sekebo ( 7. března 2020 16:41 )

V této situaci se do Itálie vydá lyžovat pouze ***. *** prosím není nadávka, to je lékařský termín a slouží pro pacienty postižené kretenismem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa