Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Berou až 80 tisíc, hledají důvod existence EU. V týmu vědců je i Česko

Autor: bud - 
24. května 2018
06:10

Za ty peníze to vypadá jako práce snů. Na podzim minulého roku odstartoval rozsáhlý mezinárodní výzkum PLATO, který řeší deziluzi lidí vůči Evropské unii. Vědci se snaží zjistit, zda evropské instituce a jejich vedení mají dostatečnou legitimitu či důvěru běžných lidí. A také hledají cesty, jak to zlepšit. Výzkum za bezmála 100 milionů korun financuje přímo EU a za Česko se na něm podílí Sociologický ústav AV ČR. Specializované doktorandce z Makedonie za zkoumání platí desítky tisíc korun měsíčně.

Plat až 3110 eur (80 tisíc korun), k tomu 600 eur příspěvek na mobilitu (například cestování) a případně 500 eur příspěvek na rodinu. Celkem tedy až 4210 eur (108 tisíc korun) může každý měsíc získat doktorand, který se podílí na projektu PLATO. Celkem jich je 15 a za tři roky, kdy tento výzkum poběží, si mohou přijít až na 3,8 milionu korun. Jejich úkolem hledat odpovědi otázku: Je legitimita EU v krizi?

V Česku je tímto doktorandem makedonská studentka Emilija Tudzarovska-Gjorgjievska, kterou v rámci projektu zaměstnává Sociologický ústav AV ČR. Kromě doktorského studia se věnuje vlastnímu výzkumu, účastní se různých konferencí a absolvuje čtyřtýdenní vzdělávací kurz a praxi.

„Na to dostane finanční prostředky na cestovné, ubytování a diety. Zároveň je určitá částka kalkulována na jeho vlastní výzkum, nákup literatury, softwaru apod., a na cesty na konference, kde prezentuje průběžně výsledky své práce,“ uvedla pro Blesk Zprávy Mansfeldová ze Sociologického ústavu, která má v Česku projekt na starost.

Výzkum za 100 milionů, Česko jich dostane šest

Projekt PLATO (Post-crisis Legitimacy of the European Union Training Network) hledá odpovědi na otázky, zda má EU v současné době dostatečnou důvěru a legitimitu běžných lidí. Řeší hlavně to, jak se unie vypořádala s finanční krizí a jaký dopad na legitimitu to mělo. Výzkum, který potrvá až do roku 2020, je financován z rozpočtu EU v rámci grantového programu Horizon 2020, a bude stát celkem 3,87 milionu eur (v přepočtu 99,7 milionu korun).

Česko z tohoto balíku prostřednictvím Sociologického ústavu čerpá 232,4 tisíc eur, tedy bezmála šest milionů korun. Peníze míří jak na zmíněný plat doktoranda, tak na plat projektového manažera a další související náklady, jako je třeba pronájem místností na konference nebo provoz webu. „V průběhu trvání projektu jsou pořádány týdenní specializované kurzy pro doktorandy, na to připadá také určitá částka celkového rozpočtu,“ uvedla pro Blesk Zprávy Zdenka Mansfeldová, která v Česku projekt koordinuje.

Finanční krize mohla narušit legitimitu EU

Proč je vlastně důležité se tématem, důvěry v EU zabývat? „Legitimní a dobře fungující demokracie má zásadní význam pro stabilitu a hospodářství evropských společností. PLATO zkoumá reakce EU na finanční krizi a vyvolává nové otázky o legitimitě EU,“ stojí v oficiálním informačním materiálu projektu.

Vědci by podle zadání projektu, s nímž se ucházeli o příspěvek EU, měli „vyvinout nové analytické nástroje, které pomohou tomuto problematice legitimity porozumět“ a případně najít formu politické moci, které by státy a jejich občané důvěřovali. Do projektu jsou zapojeny u prestižní zahraniční univerzity, jako je například prestižní Pařížský institut politických věd (Sciences Po).

Podobně jako makedonská studentka v Česku bude zaplaceno dalších 14 elitních doktorandů, kteří budou svůj výzkum realizovat na univerzitách v Antverpách, Berlíně, Cambridge, Krakově, Oslu, Paříži, Twente a ve Vídni. Jejich plat se liší podle toho, kde působí, takže zatímco v Česku je to podle tabulek 67 tisíc, třeba v Británii 97 tisíc. Příspěvky na mobilitu a rodinu k platu jsou stejné.

Záchrana eura i pomoc migrantům

Projekt PLATO není jediným, který z Bruselu dostal peníze na to, aby našel řešení současných problémů EU. Třeba vědecký projekt ADEMU (A Dynamic Economic and Monetary Union) dostal v roce 2015 bezmála 2,5 milionu euro (63,7 milionů korun) na to, aby našel způsob jak vyřešit problémy společné měny euro a zlepšit fungování a stabilitu eurozóny.

Stejnou částku letos získal také projekt Sirius, který se zabývá začleněním migrantů do evropského pracovního trhu. V rámci projektu vznikne například zábavná hra na mobilní telefon, která migrantům pomůže s hledáním práce.

VŠE O EVROPSKÉ UNII NAJDETE - ZDE

Video  Europoslanec Jiří Payne: Unie skončí do 10 let, alternativu máme  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

mandat ( 27. května 2018 13:23 )

Doufejme, ze tri roky se EU rozpadne. Asi vsichni zapomneli proc EU vznikla. Zatim se prosazuje diktatuta par samozvancu v cele s alkoholikem, uz neni svoboda slova a Evropa se zamoruje negramotnyma,nemocnyma a kriminalnima migrantama.EU rozhazuje miliardy za veci,co jen Evropu a jeji obcany poskozuji.

agfor ( 24. května 2018 12:47 )

Jejich důvodem je jejich plat. Ostatní ať se jdou napást na louku.

flora ( 24. května 2018 11:47 )

Za skvělý prachy hledají důvod existence EU . Tipněte si , jaký asi bude výsledek jejich "bádání". Že by si pod sebou těhle 15 tlučhubů podřízlo větev a odhodilo svoje Zlaté vejce, to určitě nehrozí

zzdenda ( 24. května 2018 09:56 )

IMIGRÁCIU A ZNIČENIE EURÓPY REŽÍRUJE ROCKEFELLER V USA. SOROS A ROTSCHILD SÚ JEHO VYKONÁVATELIA.  Publikované 22.05. 2018 o 23:24  Karma článku: 19.45  Počet pozretí: 1645  Počet komentárov: 3

salto ( 24. května 2018 07:39 )

Tak jsem si myslel, že nejvýnosnější jsou neziskovky. Nejsou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa