Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Petříček v Blesku o vyhazovu, „vykuchaném ministerstvu“ i nástupci: Čínská CEFC mu nepomáhá

Video se připravuje ...
Autor: sova, Markéta Volfová - 
14. dubna 2021
15:48

Na rozdíl od ministerstva zahraničních věcí se personální změny ve vládě nedotknou resortu kultury, v jehož čele zůstává Lubomír Zaorálek (ČSSD). Namísto něj sociální demokracie do čela diplomacie navrhla dosavadního náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Jak dění ve vládě i v jeho straně vnímá odvolaný ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)? A co říká na kritiku svého předchůdce v resortu, který v úterý emotivně hovořil o „vykuchaném ministerstvu“? O svých dalších plánech a ambicích mluvil Petříček v Epicentru Blesku.

„Zatím si ještě douspořádávám některé věci, myslím, že to bylo poměrně náročné. Popravdě se mi skoro netrhl telefon, děkuju všem, co mi psali vyjádření podpory, hlavně rodině,“ řekl v Epicentru Blesku ke svým prvním dnům v pozici exšéfa české diplomacie Petříček. Právě rodině má v plánu se nyní více věnovat.

„Dneska ráno jsem odvedl děti do školky a do školy. Chci jim trošku vynahradit ty dva a půl roku, kdy jsem s nimi moc nebyl a kdy tátu moc neviděly,“ přiznal Petříček, jehož odvolání přišlo bezprostředně po víkendovém sjezdu ČSSD. Ve volbě předsedy strany neuspěl proti jejímu dosavadnímu šéfovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi.

Touha pomoct straně k lepším volebním výsledkům u Petříčka i přes prohru a následné odvolání trvá. V plánu má nadále na podzim kandidovat do Poslanecké sněmovny z čela pražské kandidátky. Je přesvědčen, že se ČSSD podaří pětiprocentní hranici pokořit: „Já současnému vedení fandím. Rozhodlo se vsadit na jistotu - a já to chápu. Případná změna možná pro některé delegáty znamenala před volbami risk,“ komentuje příčinu svého neúspěchu.

O rezignaci jsme se bavili i doma, přiznal Petříček

„Samozřejmě jsem šel do toho sjezdu i s tím, že by to takto mohlo dopadnout. Nebylo to pro mě překvapení,“ uvedl bývalý ministr. Uvažoval ale někdy i sám o rezignaci?

„I v minulosti jsem přemýšlel, jestli to ještě dává smysl. Když právě prezident Zeman dělá kroky, se kterými jsem úplně nesouhlasil. Bavili jsme se o tom i doma, jestli jsem schopen dělat tu práci tak, abych mohl se vztyčenou hlavou odejít. Já jsem přesvědčen, že se mi to povedlo a že jsem držel polistopadový kurz české zahraniční politiky,“ míní Petříček. S poděkováním ale nezapomněl ani na kolegy na ministerstvu.

Nabídky k dalšímu angažmá podle svých slov má. Zmínil například akademické prostředí, ze kterého pochází. „Já jsem v minulosti působil na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, ale i v soukromém sektoru,“ připomněl a dodal: „Nějaké nápady máme i s kamarády, rád jezdím na kole, takže bych chtěl využít volného času, ale také se možná pustím do některých nových projektů.“

Kulhánek? Česká diplomacie ví, kam směřuje

Klíčovým tématem české zahraniční politiky ale pro něj i po odchodu z Černínského paláce zůstává čitelnost a srozumitelnost. Uvidí to stejně ale i Petříčkův možný nástupce ve funkci Jakub Kulhánek?

„(Kulhánek) působil na několika ministerstvech, myslím, že zkušenost ze státní správy má,“ odpověděl Petříček. „Působil i na ministerstvu zahraničních věcí, takže se nebude muset dlouho rozkoukávat. Samozřejmě pochybnosti ohledně jeho bývalého angažmá v čínské společnosti CEFC mu nijak nepomáhají, ale já jsem přesvědčen, že česká diplomacie ví, kam směřuje,“ dodal.

Petříček: Zaorálek by našel stejné ministerstvo

Bývalého ministra zahraničí překvapilo, že jej na postu nenahradí šéf kultury Lubomír Zaorálek, jak původně chtělo i vedení ČSSD. „Ale rozumím tomu, že (Zaorálek) chce dokončit svoji práci na ministerstvu kultury. Myslím, že z jeho strany je to zodpovědné,“ uvedl Petříček v Epicentru.

Jak se mu ale líbí slova o „vykuchaném ministerstvu“, kterými Zaorálek označil právě stav diplomatického resortu, ke kterému mělo dojít pod Petříčkovým vedením?

„Myslím, že kdyby Lubomír Zaorálek nastoupil na pozici ministra zahraničních věcí, tak by viděl stejné ministerstvo, jaké řídil v letech 2013 až 2017. Trochu se změnila politická situace, to má pravdu, ale na tom, jak funguje ministerstvo, se nic nezměnilo,“ tvrdí Petříček.

Video  TK ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a jeho reakce na nabídku, aby se postavil do čela ministerstva zahraničí.  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 15. dubna 2021 05:36 )

tahle redaktorka se Vám Blesku povedla.. velmi kvalitní na bulvár, připravené dotazy, má to hlavu a patu od ní

sorguf ( 14. dubna 2021 22:53 )

Konečně ho vyhodili

bizon_pepa ( 14. dubna 2021 22:19 )

Jo to mas pravdu. Ani jeden z tech ostatních si na ministerstvu nepostavil včelí.

tomshark ( 14. dubna 2021 21:28 )

Petříček byl nejlepší ministr současné vlády.

sorgedoktor ( 14. dubna 2021 18:10 )

Preklep sem, preklep tam.Snad pointa sdeleni je explicitni prokazdeho, kdo ma 5 obecnych, event. mestanku./ Honores mutant mores, sed raro in meliores..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa