Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hamáček jako dvojče Havlíčka? Superministrování je nesmysl, Zaorálek ustoupí, míní expert

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
13. dubna 2021
06:00

Po tom, co vicepremiér Jan Hamáček obhájil na stranickém sjezdu post lídra sociálních demokratů, vyhlásil na ministerských postech „Škatulata, hejbejte se“. Záměr mu ale zatím blokuje Lubomír Zaorálek, který si stojí za setrváním na resortu kultury. Podle politického analytika Lukáše Jelínka zcela oprávněně. Tlaku vicepremiéra ale pravděpodobně nebude moci odolávat dlouho, kulturu vymění za diplomacii a uvolní tak jeden post pro poslance a náchodského starostu Jana Birkeho.

„Smysluplné je dopřát každému resortu plnohodnotného ministra. Nebylo by dobré, aby si hrál Jan Hamáček na dvojče Karla Havlíčka - superministra, který zvládne dva resorty. Navíc dva poměrně komplikované resorty,“ hodnotí dočasné řešení, ke kterému přistoupil předseda sociálních demokratů, politolog Lukáš Jelínek.

Jelínek je přesvědčený, že nynější ministr kultury svým postojem Hamáčkův záměr dlouho blokovat nebude. „Cítím, že tlak na návrat Lubomíra Zaoráka do Černínského paláce je silný. I vzhledem k tomu, že má za něj Hamáček evidentně vybranou náhradu,“ uvedl. Zaorálek se má vyjádřit v úterý v 10 hodin.

Video  Hamáček jako dvojče Havlíčka: Superministrování je nesmysl. Zaorálek ustoupí, míní politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

To, že Zaorálek ministerstvo kultury nechce těsně před volbami přenechat někomu jinému, je přitom podle analytika zcela logické: „Rozpracoval práci v jednom resortu a teď má na půl roku přestupovat jinam. Zvlášť s tím, jak komplikovaně si hledal cestu ke kulturní obci,“ míní Jelínek.

Rychlý proces

„Nepamatuji si ale že by jakýkoli soupeř letěl po prohře tak rychle jako Tomáš Petříček,“ komentuje expert smršť, která se po volbě předsedy sputila „Někteří spolustraníci to možná ocení jako důkaz pevné ruky Jana Hamáčka, ale spíš si myslím, že v tom většina lidí uvidí vyřizování si účtů,“ dodává odborník s tím, že nejde o zasloužený vyhazov.

„Hamáček chce, aby ČSSD mluvila jedním hlasem - jednoznačně levicové politické strany loajální k současné vládní koalici. Těsně před volbami tomu rozumím jako hře na jistotu, ale z dlouhodobého hlediska bude potřeba tento přístup přehodnotit,“ zmínil Jelínek.

Spekulace o tom, že se nyní směřování resortu zahraničí otočí výrazně na východ ale politolog odmítá: „Česká zahraniční politika byla za Lubomíra Zaorálka, za Tomáše Petříčka i za jejich předchůdců vždycky stejná. Málo který resort je v české politice tak stabilní ve svém směřování. Konec konců i spory s Babišem a Zemanem měli Zaorálek s Petříčkem hodně podobné,“ uzavřel politolog. 

frantacizek ( 13. dubna 2021 06:26 )

http­s://ww­w.re­flex­.cz/cl­anek­/pros­tor-x/106501/sefka-sukl-storova-nezname-vedlejsi-ucinky-sputniku-v-chybi-informace-muzeme-skoncit-jako-slovensko.html

to, co tady píši celou dobu zdejším soudruhům. Neznáme vedlejší účinky Sputniku + je to vakcína na vektorové bázi stejně jako Astra, tedy nějaký argument, že zachraňuje životy je dosti na vodě. očkuje se jí v chudých zemích, odkud se dají filtrovat údaje o negativech této vakcíny u očkovaných - vedlejší účinky, účinnost a nový problém se Sputnikem - je-li složení bezpečné a srovnatelné s tím, které bylo recenzováno v časopisu Lancet. Nechceme dopadnout jako na Slovensku, kde to složení bylo zcela jiné. I tady, pokud by se tady dostala pro dobrovolníky z řad komunistů a nesvépravných, je třeba udělat její analýzu dříve, než půjde těmto lidem..

a to je taky důvod, proč nenašel odvahu k její aplikaci ani samotný Vladimír Vladimirovič v Sovětském svazu. Je opravdu úsměvné, že ani prezident nevěří domácí vakcíně.. A čeká, co Sputnik vyvede v těch chudých zemích

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa