Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědec Ždímal o šíření koronaviru, rouškách a respirátorech: Půlka Čechů si nosí, co chce

Autor: Kateřina Baranová, Pavlína Horáková - 
5. března 2021
05:30

Do obchodu nebo MHD můžeme pouze s respirátorem, na ulici musíme mít roušku. Koronavirus se přesto Českem šíří stále rychleji. Proč tomu tak je? V pořadu Epicentrum některé důvody popsal Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů AV ČR.

„Nákaza covidem se tolik šíří zejména kvůli tomu, že nastavený systém nedodržuje zhruba 50 procent lidí. Přestože jsou nařízené respirátory, mnozí nosí méně účinnější ochranu dýchacích cest,“ uvedl Ždímal.

Video  Epicentrum - Vladimír Ždímal  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Podle něj je kromě dostatečné filtrační schopnosti ochranné masky důležité i její správné přilnutí ke tváři. „V tom je největší rozdíl mezi evropskými respirátory FFP2 a asijskými KN95, protože jsou vyrobené na rozdílné tvary obličeje. Nejde to ale zobecnit, někomu může i ten pro asijský trh sedět lépe,“ uvedl Ždímal. Je třeba, aby ochranný prostředek vždy těsnil a vzduch, který vdechujeme a vydechujeme se opravdu přes respirátor filtroval a nedostával se dovnitř a ven kolem jeho okrajů nebo nedostatečně upraveným drátkem kolem nosu. V těchto případech jsou u mužů problematické plnovousy, nikdy maska nedosedne až na tvář a tím neposkytuje dostatečnou ochranu nositeli i jeho okolí.

Poletující viry

Kapénky s virem se množí na našich sliznicích v různých místech dýchacího ústrojí. „Podle toho, kde se usadí, se pak rozdílně přenáší. Z nosní dutiny je to kýcháním, z dutiny ústní během mluvení a kašlání a z dolních cest při vibraci hlasivek,“ vysvětlil Vladimír Ždímal. Podle vedoucího vědeckého oddělení chemie a fyziky aerosolů je koronavir nejčastěji šířen právě přes vysušená jadérka aerosolů vznášejících se kolem nás. Zatímco v teple při teplotách kolem 24 °C je životnost viru ve vzduchu kolem pěti minut, v chladu kolem 4 °C poletuje až 16 hodin.

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pětina tloušťky vlasu a hlavní přenašeči

Virus se vzduchem šíří až nepředstavitelně rychle. „Typická střední kapénka má velikost 10 až 15 mikrometrů, což je pětina tloušťky našeho vlasu. Ta se pak přenese za 150 milisekund, tedy okamžik jako lusknutí prstů,“ popsal Vladimír Ždímal.

Bezpříznakových přenosů je v současné době podle něj až 90 %. „Je to způsobeno tím, že bezpříznakoví lidé vylučují množství viru až stokrát méně a následkem toho do okolí inkasují nižší infekční dávku,“ uvedl Ždímal s tím, že se u řady z nich se nemoc opět neprojeví příznaky, ale už se stávají přenašeči a virus šíří dál.

Z buněk jsou kopírky

Když vdechneme aerosol, který obsahuje virus, hledá následně v našem těle buňky, na kterých jsou receptory a kterými do nich vstoupí. „Zjednodušeně řečeno jsou to dveře, které virus rozpozná. Když se dostane dovnitř, předá genetickou informaci a buňku využije jako kopírku až do té doby, než buňka zahyne. Poté se RNA kopie dostanou ven a hledají další buňky, kde se namnoží,“ vysvětlil množení koronaviru v těle Vladimír Ždímal.

blamal ( 7. března 2021 11:11 )

Pulka Cechu mozna nosi, co chce, ale hlavne na co ma, Zdimale. Ozebraceni lide, kterym Bures znemoznil vydelek, nedosahnou na jakoze pomoc statu, a maji si kupovat predrazeny cinsky smejd, a ty tady budes kritizovat? Tak at da stat vhodne respiratory- ne ten cinskej hnus, na kterym bohatne vlada zlodeju-zdarma, a vsichni budou mit ochranu podle tvych predstav. S moralizivanim uz jdete vsichni do ***e.

miroslava13 ( 5. března 2021 12:24 )

já bych byla š´TASTNÁ, KDYBY VŠICHNI NOSILI cokoliv na obličeji. tady u nás na sídlišti nenosí lidé nic! a dětská hřiště, na kterých je zákaz vstupu, jsou plná rodičů a dětí a též bez zakrytí obličeje. Tak k čemu se my ostatní máme dusit? je to pak na nic!!!! A policie čr? ta je zalezlá na služebně.

bullshit ( 5. března 2021 12:04 )

Příčina epidemie je hlavně ve velkých provozech kterých má Tvůj guru bezpočet.
A s tím "nejlepším" premiérem trochu pomaleji. Zatím jsem si osobně nevšiml v čem je nejlepší. Zavírali komunisti a tvůj guru má jistě bohaté zkušenosti s tímto nástrojem ale naštěstí to zatím tam ještě nedošlo. Hlavně aby jako prvního nezavřeli Tebe

bullshit ( 5. března 2021 11:59 )

Zanechte již mantru o žranici na mostě. Byla zcela legální ( na rozdíl od papalášských vypíjend, kde byl Faltýnek, různí ředitelé a nejvyšší fízl - to raději zmiňujte ). Není nikomu známo kolik lidí se "na mostě" nakazilo a tak je to jen plk do tmy. Po roce se též ukázalo, že placebo efekt doma šitých roušek se nedostavil. Hyeny nesedí v opozici ale na Hradě a ve vedení státu, to jste trochu popletl. Nejvíc národ poškodil bývalý komunista a agent stb s jeho mikromanagmentem, co neumí na rozdíl od toho Hřiba říci jednu souvislou českou větu.

Ksel ( 5. března 2021 09:58 )

Vědec Ždímmal se projevuje jako pavědec, který byl dobře uplacen, aby hlásal a propagoval dogmata z náhubkové koronavirové věrouky. Ovšem dost lidí uvěřilo dogmatům z náhubkové věrouky a právě tito lidé s poníženým intelektem jsou stále víc militantní, agresívní, nesnášenliví a arogantní. Zrovna dnes na ulici začal na mě řvát jeden takový arogantní vyznavač náhubkové věrouky, kde prý mám respirátor. Neodpovídal jsem mu, protože na oslí hýkání nejsem zvyklý reagovat. Je stále dost občanů, kteří zaplaťbůh nepodlehli tlaku vládní propagandy o respirátorech a řídí se vlastním rozumem, a proto není nákazovost tak vysoká. Fanatičtí vyznavači respirátorů nám tají, že ani výrobcem není respirátor určen k celodennímu nošení, že respirátor oslabuje imunitní systém člověka ještě více než rouška, a to podle délky nošení - čím déle nosím respirátor, tím mám více oslabený imunitní systém, tím tedy jsem náchylnější k nákaze a tím tedy jsem potenciálně větším šiřitelem nákazy. Vědci propagující respirátory a další náhubky by měli být postaveni před trestní soud za svoji vědomou participaci na oslabování imunity národa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa