Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výdělek „bokem“, neprokazatelné příjmy, úvěr? Na hypotéku zapomeňte, říká odborník

Video se připravuje ...
Autor: ula, ČTK - 
17. června 2018
07:30

Česká národní banka (ČNB) zpřísní od října pravidla pro poskytování hypoték. Po domácnostech bude požadovat vyšší příjmy a na splátku dluhu tak budeme muset vynaložit až 45 procent svého čistého měsíčního příjmu. ČNB si od změn slibuje menší zadlužování, odborníci však varují, že to může vést k rozšíření černého trhu s půjčkami. Další kritici se domnívají, že nás čeká zdražování nájmů. Jakým lidem se vidina možnosti vlastního bydlení rozplyne? Nahrává skutečně nové opatření lichvářům?

Česká národní banka rozšíří od října pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu domácnosti. Dluh žadatele o hypotéku by nově neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. 

Podle odborníků se opatření dotkne až třetiny žadatelů o hypotéku.

VŠE O HYPOTÉKÁCH: Souhrnné informace o změnách v hypotékách vyjdou v pondělním tištěném Blesku 

Vladimír Weiss, finanční poradce společnosti Partners, si myslí, že třetina je přiliš pesimistický odhad. Nicméně ve studiu Blesk připustil, že se opatření skutečně určitých skupin dotkne výrazněji.

„Problém budou mít jednotlivci, samozřejmě lidé s nižšími příjmy, mladé rodiny a ti, kteří vykonávají profese, u kterých je těžko prokazatelný příjem, zvláště pokud dostávají např. spropitné, tedy číšníci. A problém budou mít ti, kteří si přivydělávají 'bokem', “ řekl finanční poradce.

Dále na hypotéku podle něj nedosáhnou ti, kteří už si vzali nějaký úvěr v minulosti, ať už spotřebitelský nebo mají kreditní kartu. Problém budou mít ti, kteří budou hledat byt ve větších městech, kde je cena bytů mnohonásobně vyšší než jinde a nabídka je omezená.

Podívejte se na celý rozhovor zde:


Volné pole pro lichváře?

Kritici nových opatření se domnívají, že lidé při snaze mít vlastní bydlení přistoupí ke krajním řešením, jako jsou půjčky od lichvářů.

Co si o tom myslí finanční poradce? Zjistíte v rozhovoru:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

haluzakovnik ( 26. února 2019 11:28 )

Doporučuji celému týmu zaměstnanců bulvárního blesku, sebrat se a jít se podívat do těch koutů společnosti o kterých píšete. Pak vaše články budou dávat větší smyl ale asi se sami jednotlivě propleskáte. Jelikož vaše představa o společnost je naprosto zkreslená. Jste ve svém vlastním světě. To musí být pěkně ujetý svět když mu šéfuje ten trotl co se stal dokonce starostou normálně tohle je finito světe, nevěřím že se do mých 50ti let zcela neshroutí společnost pod tíhou té blbosti.

haluzakovnik ( 26. února 2019 11:20 )

Hh to je až směšné. Kdysi jste dostali byt za to když jste pracovali, náš byt stál kolem 1600,- kčs. Dnes se člověk musí doživotně zadlužit.. a ten systém na to právě začíná doplácet.. já mám skoro 30 a už jsem se smířil s tím, že se zkrátka od rodičů neodstěhuji a vůbec nijak mi to nevadí, naopak jsem tady rád neboť už dávno by byli rodičeni okradeni sprostě okradeni a ožebračeni o to celoživotní NIC co mají za tu svou poctivou slušnou otročinu. Tolik lidí už mi básnilo o hypotéce, já si ťukal na čelo a tvrdě odpovídal ať mě nikdo nijak se nezkouší obhajovat něco jako hypotéku.. připadám si už jak kdybych sem spadnul z marsu. Každopádně vidím co se děje, někteří s tou hypotékou už jsou dokonce mrtví, protože jejich život rázem chytnul takový spád.. vidím bráchu s hypotékou.. čekám kdy se udře k smrti, a slyším ho pouze se rozčilovat nad složenkami co mu chodí.. Přitom já mám čas.. nikam nespěchám, nemám choré potřeby mít všechno, přitom jsem ale byl jeden z těch nejhorších v tomhle směru.. Mě tenhle bludný článek připadá, že ti v těch kvadrech všichni si asi myslí že svět je takový že jsou všichni nešťastní tam kde jsou, a prahnou po tom z místa vypadnout, a po téhle zprávě běží pro hypotéku a jsou vděčni.. Boha jeho v žádném případě! Čím větší, podlejší, špinavější hru budou hrát tím tvrdší odpověď dostanou. HH a to jste mi říkali, se to tady bez tebe nepo*ere.. uběhlo pár let a vidím stát v panice který mi kdysi za otroctví nabízel almužnu minimální mzdy. Dnes už není problém najít job za 20 000,- to už není taková mizérie ale pořád je to nepřípustně málo, správně bychom měli mít plat uklízečky 30 s tím že bydlení i potraviny by byly o 1/2 levnější, všechno co dnes je nad tuto hranici, je způsobeno naprosto nehoránými zločinci kteří dodnes vystupují před kamerami.. zavřete a můžeme dál diskutovat o tom jak docílit výše zmíněné hranice nad kterou bych byl ochoten se pro tento stát pohnout. Jinak ho budu vysávat jak to jen půjde!

Zobrazit celou diskusi