Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zařizujete pojištění na dovolenou? Tohle jsou nejdražší chyby Čechů

  • Autor: ula - 
    15. 6. 2017
    05:53

    Nevolnost, úraz při plavání, infekce a pády – to jsou nejčastější problémy, kterými se zaobírají pojišťovny, u kterých uzavíráme cestovní pojištění. Čas od času řeší i kuriózní problémy, jako je např. srážka s nosorožcem. Nicméně finanční poradci vidí největší problémy také v něčem jiném. Lidé často neví, jaké cestovní pojištění uzavřeli, nač se vztahuje a co patří do výluk. Toto jsou nejčastější chyby, kterých se dopouštíme, když sjednáváme cestovní pojištění.

  • 1.3 základní karamboly

    Pojistili jste se na dovolenou a myslíte si, že je všechno v pořádku a nenastane žádný problém. Opak může být pravdou.

     

    „Největšími problémy, které mohou během dovolené nastat, pokud dojde k pojistné události, je platba v hotovosti, spoléhání na průkazku pojištěnce nebo špatné využití asistenční služby,“ říká David Kučera, finanční poradce společnosti Partners.

     

    Pokud se při dovolené zraníte, velmi často po vás bude lékař požadovat platbu v hotovosti s tím, že pojišťovna vše proplatí až po vašem návratu. Pokud máte sjednáno pojištění s asistenční službou a vy nemáte dost peněz v hotovosti, může pojišťovna zprostředkovat zaslání platby přímo do konkrétního lékařského zařízení, ale to může lékař odmítnout. Proto odborník doporučuje, abyste u sebe měli rezervu 100 euro na případné problémy a platby u lékaře.

    Jaké nemoci nám hrozí na dovolené? Podívejte se na rozhovor:

  • 2.Kartička pojištěnce nemusí stačit

    Máte kartičku pojištěnce a spoléháte jen na ni? To může být chyba. Sice máte nárok na ošetření v členských zemích EU, ale ve stejném rozsahu a za stejných podmínek jako místní. „Což může být problém, jestliže není v dané zemi spoluúčast, tak se vám může ošetření skutečně prodražit, “ varuje Kučera a dodává: „Navíc pokud byste požadovali po zdravotní pojišťovně proplatit náklady, které vám vznikly během ošetření na dovolené, dostanete méně peněz, než skutečně zaplatíte.

    Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? | Profimedia

  • 3.Asistenční službu kontaktujte hned

    „V případě problému byste měli ihned volat asistenční službu a ta vám sdělí vhodné zdravotnické zařízení, kam byste měli zamířit,“ doplňuje Kučera. To je další problém, protože pokud se tím nebudete řídit, může dojít ke snížení pojistného plnění, pokud zamíříte do zařízení, které vykazuje vysoké náklady na péči, např. soukromá nemocnice.

     

    Dále si uchovávejte veškeré doklady, výsledky vyšetření, které musíte pak doložit pojišťovně, aby došlo k pojistnému plnění.

    Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? | Profimedia

  • 4.Víte, co platíte?

    Lidé dělají často tu chybu, že neví, jaké pojištění si sjednávají, neví, jaká kryjí rizika, jaké jsou výluky, a nečtou si pojistné podmínky. To pak je řada cestovatelů překvapená, když zjistí, že nemají nárok na proplacení nákladů.

    Jak je to s bezpečností na dovolené?

  • 5.Zkuste připojištění

    Kromě cestovního pojištění doporučuje odborník podívat se i na další připojištění, které se k dovolené hodí, např. veterinární pojištění vašeho mazlíčka, pokud jej berete s sebou, nebo můžete nechat pojistit i plechového mazlíčka – např. technickou asistenci při poruše vozidla. Pojistit se dá i opuštěná domácnost během dovolené.

    Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? | Profimedia

  • 6.A co rizikové sporty?

    Samotnou kapitolou jsou rizikové sporty. Pokud milujete aktivní dovolenou, důkladně si prostudujte, zda sport, kterému se hodláte věnovat, nepatří do výluk. To, co nám může připadat jako bezpečný sport, může pojišťovna vidět jinak. Některé rizikové sporty lze samozřejmě připojistit.

    Když se na dovolené něco přihodí, léčení svěřte jen odborníkům. Jinak vám pojišťovna nemusí nic proplatit. Když se na dovolené něco přihodí, léčení svěřte jen odborníkům. Jinak vám pojišťovna nemusí nic proplatit. | scom, archiv

  • 7.A co patří do výluk?

    Zkontrolujte si podle webu Ministerstva zahraničních věcí, zda nehodláte jet do země, kterou považuje úřad na rizikovou a nedoporučuje tam cestovat. Pokud si takovou zemi vyberete, pojišťovna vás pravděpodobně nepojistí.

    Pasivní nebo aktivní účast na demonstracích v zahraničí se vám taky nemusí vyplatit. Výtržnosti nebo jiná trestná činnost, při které se zraníte, si uhradíte sami.

    „Pokud se opijete na diskotéce v hotelu a upadnete, může to být problém. Pojišťovny totiž neproplácejí události, které nastaly pod vlivem alkoholu nebo jiných toxických látek,“ upozorňuje finanční poradce.

    Na dovolenou cestuje stále více rizikových skupin, hlavně malé děti a senioři. Co jim hrozí?

  • 8.Dodržujte předpisy

    Každá země má svoje bezpečnostní nařízení nebo předpisy, které se mohou lišit od našich předpisů. Proto si je předem ověřte, protože pokud je porušíte a dojde k pojistné události, máte smůlu.

    Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? | Profimedia

  • 9.Sledujte limity a platnost smlouvy

    Finanční poradci radí, abyste při sjednávání cestování pozorně četli, co vlastně platíte, a také sledovali limity. Možná se vám limit 2,5 milionu zdá hodně, ale pokud si představíte, že v případě úrazu může den v nemocnici v zahraničí vyjít i na statisíce, je to dostatečná suma.

     

    „Určitě je dobré pojištění odpovědnosti za způsobené škody, s limitem 25 milionů,“ radí Kučera.

     

    Zároveň si zjistěte, od kdy je pojistná smlouva platná. Někdy je platná až ve chvíli, kdy se připíše platba za pojištění na účet pojišťovny, a pokud tedy sjednáváte pojištění den před odjezdem, nemusí se vztahovat pojištění na první den pobytu.

    Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? | Profimedia.cz

  • 10.Dobrodruhy pojišťovny nemají rády

    Pojišťovny nemají rády adrenalinové atrakce, které najdete v každé turistické destinaci. Zorbing nebo bungee jumping mají zahrnuté v základním pojištění jen některé z nich, jinde vám podobnou zábavu nepojistí vůbec.

     

    Co dále patří do obecných výluk?

    • Zkontrolujte, zda se pojištění zavazadel vztahuje i na doklady, průkazy, CD, DVD, paměťové karty, léky, brýle, kontaktní čočky, potraviny nebo alkohol.
    • Cestujete v době termínu porodu? To patří do událostí, o kterých lze předpokládat, že nastanou, a proto patří do výluk.
    • Škodné události vzniklé v souvislosti s požíváním alkoholu a návykových látek.
    • Škodné události vzniklé v souvislosti s profesionálním sportem, činností vyžadující zvláštní způsobilost.

     

    Do výluk patřily události spojené s terorismem, ale vzhledem k vývoji situaci ve světě vás většina pojišťoven proti riziku terorismu pojistí.

    Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? Jaké karamboly mohou nastat během dovolené? | Profimedia

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi