Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zkrácení pracovní doby, reforma důchodů i digitální daň: ČSSD hledala recept na voliče

Aktualizováno -
10. dubna 2021
17:15
Autor: ČTK, vei - 
10. dubna 2021
08:25

Sociální demokraté mají za sebou i druhý den sjezdu, který vládní strana věnovala tentokrát volebnímu i dlouhodobému programu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) například chce v příštích dnech předložit vládě návrh důchodové reformy. Strana v programu zamýšlí také nabídku toho, že zabrání privatizaci zdravotnictví či zvýší dostupnost lékařské péče. Prosazovat do voleb bude také svůj zákon o dostupném bydlení, vyplynulo z programové diskuze.

Sociální politiku ČSSD podle Jany Maláčové formují všichni dosavadní ministři práce a sociálních věcí za sociální demokracii: Zdeněk Škromach, Vladimír Špidla, Michaela Marksová i Petr Krčál.

„Je čas na to, abychom maximálně navýšili minimální mzdu. Musíme reformovat takzvané zaručené mzdy,“ představila jeden z bodů této oblasti Maláčová, která chce v příštích dnech také představit oblast spravedlivých důchodů. Společnost by se podle ministryně měla také připravit na novou výzvu, kdy bude zanikat řada pracovních oblastí.

„Klíčové pro transformaci bude zkrácení pracovní doby. Pracuje se příliš dlouho za málo peněz. Zajistíme to, aby lidé měli více času na rodinu, koníčky a regenerovali,“ navrhuje Maláčová.

Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, jež měla v posledních letech program na starosti, v pátek uvedla, že program strany by měl mít dvě verze. Jednu širokou a druhou kratší, kterou by si měli všichni členové strany pamatovat nazpaměť.

Výživné a euro

ČSSD bude prosazovat předvídatelné výživné, řekl předseda poslanců strany Jan Chvojka. „Každý, kdo se soudí o výživné, by měl vědět, kolik více méně dostane,“ zdůraznil. V oblasti spravedlnosti chce ČSSD také více využívat alternativní tresty či posílit prevenci kriminality. U exekucí apeloval někdejší senátor Jiří Dienstbier na to, aby u nich platila teritorialita bez výjimky. Věřitel by si také neměl vybírat exekutora a všechny exekuce za jedním dlužníkem by se měly spojovat do jedné, shrnul své návrhy.

„ČSSD by měla do budoucna podpořit přijetí eura, je to naše dlouhodobá priorita v oblasti evropské politiky,“ řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Zastává názor, že instituce spojené se zahraniční politikou a obchodem by měly spadat pod jednu střechu. Statutární místopředseda strany Roman Onderka se vyslovil pro progresivní zdanění. „Všechny vyspělé země na světě mají progresivní zdanění,“ tvrdí. ČSSD podle něj musí být odvážná a občanům říct, že na dluzích a novém daňovém systému se mají nejvíc podílet nejbohatší.

Debata o daních

Sociální demokraté se také nevzdávají debaty o digitální dani. Například ekonomický expert strany Michal Pícl by uvítal zdanění Googlu nebo Facebooku nebo dalších digitálních firem 7procentní daní. „Chápu, že chcete 7 procent, líbí se mi to, chápu to, ale to je vše,“ reagoval nato statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. Sám je prý rád, že se mu podařilo prosadit pozměňovací návrh k zákonu, který je ovšem o dva procentní body mírnější. „Buď prohlasujeme 5 %, nebo digitální daň nebude,“ dodal. 

Onderka také mluvil o progresivním zdaňování příjmů. ČSSD bude prosazovat tři sazby daně. „Do výše průměrné mzdy 10 procent, do výše trojnásobku průměru 19 procent a nad trojnásobek 23 procent,“ nastínil při online debatě o volebním programu. 

ČSSD koncem března představila svou kampaň s názvem Víme, co po covidu. Staví se v ní proti privatizaci nemocnic či tomu, aby náklady na obnovu nesli především zaměstnanci. Plány sociálních demokratů na dobu po pandemii covidu-19 počítají také s bankovní či digitální daní.

Šmarda: Slušné a dostupné bydlení jako právo

Programovou konferenci zahájila staronová místopředsedkyně strany Jana Maláčová, podle které by se letos v červnu měl konat už druhý kemp, na kterém by měli sociální demokraté programové body probírat detailněji.

Představování programových bodů odstartovala oblast bydlení. „Slušné a dostupné bydlení je právo,“ uvedl bod jeden z garantů této oblasti - dnes už bývalý místopředseda strany Michal Šmarda. Sociální demokraté se podle něj mají zaměřit především na důstojné bydlení pro všechny. „Už nesmíme financovat obchod s chudobou. Musíme financovat důstojné bydlení pro lidi,“ dodal Šmarda.

Dle starosty Nového Města na Moravě je důležitá také regulace krátkodobých pronájmů. I podpora elektromobility. Skončit by měla podle ČSSD také praxe řetězení nájemních smluv. 

Podle tváře stany pro bytovou politiku, poslance a starosty Náchoda Jana Birkeho koaliční hnutí ANO „kašle na bytovou politiku“.

Vitamin D pro zdravotnictví

Oblast zdravotnictví představila bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. „Obávám se toho, že úroveň zdravotnictví záleží na tom, jak se daří ekonomice,“ uvedla na začátku představení této kapitoly. Zdravotnictví proto podle ní potřebuje vitamin D. Na mysli měla tři body. Dostupnost, digitalizaci a duši.

Stát by měl podle Tesky Arnoštové investovat ročně 10 miliard korun do zdravotnictví. „10 miliard je částka, kterou Česká republika získává ročně díky dani z alkoholu a tabáku,“ přidala i možnost, kde peníze vzít.

„Pojďme dělat na tom, aby došlo k rychlejšímu a efektivnějšímu sdílení dat,“ chce Lenka Teska Arnoštová rychlejší digitalizaci státu, ale především zdravotnictví. Připomněla, že už nyní funguje například e-recept. Duší pak měla podle svých slov na mysli především podporu zdravotnického personálu, a to už od samých začátků. „Pojďme rozšířit síť zdravotnických škol,“ vyzvala bývalá náměstkyně resortu zdravotnictví.

Lidé by pak podle ní měli být také motivováni k prevenci a neměla by se navyšovat spoluúčast pacientů na doplatky.

Nově zvolený místopředseda ČSSD Jiří Běhounek hned po ránu vyzval své spolustraníky, aby dodržovali čas. Sám se proto prostoru vzdal, protože všichni před ním mluvili déle, než byly vyhrazené tři minuty.

Hamáček ujistil straníky: M8me nejlepší program i lidi

Jan Hamáček v závěrečném slově opět ujistil straníky, že je po volbách do Sněmovny dostane. Poděkoval také za silný mandát. „Máme ten nejlepší program, máme ty nejlepší lidi a máme to nejlepší řešení,“ tvrdí. 

Post předsedy ČSSD obhájil v pátek právě vicepremiér Jan Hamáček, s jeho podporou zůstal ve funkci i statutární místopředseda Roman Onderka. Z řadových místopředsedů zůstala ve funkci jen Maláčová, nově ji doplnili Dana Váhalová, Josef Říha, Jiří Běhounek a Jan Tvrdý. Už v pondělí se nové vedení České strany sociálně demokratické sejde poprvé v Lidovém domě - tedy pražské centrále strany. 

sorgedoktor ( 10. dubna 2021 19:37 )

Vite, neni to moc expliicizni/Ty Vase radky/.Jak to myslite ze vsichni prispevky vyuzivaji na loo perocebt.
lide u nas vsak opravdu nevydrzeri jako v Ametice.Boxer kdyz boxuje 3 a 3 muniuty ma opakovane klince.Strojvudce kdyz jede dele dela asi chyby...Et cetera

nespokojeny ( 10. dubna 2021 19:09 )

Paní Maláčová zamyslete se již.
Všichni vaše "sociální příspěvky-nápady" využívají na 100%.
Téměř nikdo vás však nevolí!!?? Něco je špatně. Možná ty nápady jsou stále dokola nesmyslné.
Vaše nápady jsou totiž tohoto charakterů "když jsou hloupí, tak ať platí" - volit je stejně nebudu.

LuCo ( 10. dubna 2021 18:31 )

Rozpolcené ČSSD by chtělo zárovň být ve vládě i opozici. K problémům se stavět opozičně, k úspěchům vlády zase kejhá vedení, že jim byly ukradeny ANO. Nadávat na svého spolupracovníka ve vládě, který měl proti mně násobně víc voličů a chtít mu velet? Už po minulých volbách měli volební lídři ČSSD ostudou lozit kanálama! A co teprve po následných volbách???

frantacizek ( 10. dubna 2021 12:46 )

ANO jsem chtěl hodit do té první závorky k podnikatelským projektům, omluva jejich voličům, extremismus je to jediné, co jsem tam ještě nezaznamenal pravda.. SPD pak spadá tam i tam, to s kolegou Hřebejkem souhlasím...

frantacizek ( 10. dubna 2021 12:42 )

že je to mrzuté vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z tradičních stran s tedy demokratickým potenciálem stran volby členů a řízení a že to nedělá tedy radost ani nám pravičákům, pač ty hlasy levicový volič pustí podnikatelským projektům (Piráti, kde už se formuje podnik. buňka v Praze přisátá na zdroj financí magistrátu, jak o tom píše nejen Reflex), extremistickým stranám (ANO, KSČ, SPD), rozhodně je nedá znovu tradičnímu, ale pravicovému, uskupení... V tom je to Hamánkovo současné počínaní v rámci polit. diskurzu mrzuté..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa