Hygienici v Praze podnikli celkem 20 kontrol, zaměřili se při nich na to, jestli prodejci zmrzlinu správně skladují, zda je uchovávána ve správné teplotě, zda je ochráněna před kontaminací, zda obsluha dodržuje provozní a osobní hygienu a správné výrobní postupy. U zmrzlin, které jsou značené jako bezlepkové se hygienici zaměřili na to, zda skutečně lepek neobsahují.

Bylo odebráno celkem 44 vzorků zmrzlin ve 20 provozovnách stravovacích služeb (v 7 stáncích, v 6-ti občerstveních a 7 restauracích) z toho 27 vzorků na mikrobiologické vyšetření – splnění limitů hodnot ukazatelů Listeria monocytogenes, Salmonella a Enterobacteriaceae a 17 vzorků na chemické vyšetření – obsah lepku,“ uvádí hygienická stanice hl. m. Prahy v tiskové zprávě.

Celiaci si mohou oddechnout, alergen lepek neobjevili hygienici v ani jednom vzorku zmrzliny, která byla označena jako bezlepková. Ovšem ostatní výsledky testů už mnoho důvodů k radosti Pražanům nedávají. Z 27 vzorků zmrzlin odebraných na mikrobiologické vyšetření nevyhovělo 7 vzorků pro přítomnost jejich nadlimitních hodnot.

„Nadlimitní počet bakterií Enterobacteriaceae svědčí o nedostatečné provozní hygieně, především nedostatečné sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin,“ komentovala zjištění hygienická stanice.

Provozovatelům stanice nařídila provést pečlivou sanitaci. V jednom případě pak došlo na pokutu ve výši 3000 Kč a v dalších pěti případech bude s provozovateli zahájeno správní řízení. Svědomí nemají čisté stánkaři, provozovatelé občerstvení ani restauratéři. Ve stáncích s točenou zmrzlinou objevili hygienici 2 závadné vzorky z 10, v občerstveních 3 z 11 a v restauracích 2 ze 6.

Seznam provozoven, kde kontrola proběhla je dostupný na webu Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Fotogalerie
8 fotografií