Na demonstraci, kterou pořádala facebooková skupina Dekomunisti, dohlížely desítky policistů. Řečníci odsuzovali ruský útok a zpochybňovali, že se o něm vládní představitelé dozvěděli až v nedávné době, jak tvrdí. Kritizovali to, že k případu se zatím nevyjádřil prezident Miloš Zeman. Aktivista Jiří Cihlář ho označil za prokremelského kolaboranta. Varoval před velmocenskými ambicemi Ruska ve střední a východní Evropě, Česko podle něj dlouhodobě čelí útokům ruské hybridní války.

Před dezinformacemi šířenými ruskými a proruskými médii varovala také zástupkyně ruské menšiny ve vládní radě pro národnostní menšiny Eugenie Číhalová. Obává se prorůstání ruského vlivu v Česku.

„Bolševikovi se neustupuje”

Zúčastnil se i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, ten přijel před ambasádu v multikáře své městské části. Rusko by se podle něj mělo omluvit a z ČR by měli odejít všichni zástupci ruského státu. „Bolševikovi se neustupuje, v žádném případě,“ řekl. Zástupci Ruska v minulosti kritizovali vybudování pomníku vlasovcům v Řeporyjích, Novotný k velvyslanectví v multikáře přijel už předloni, aby předal svůj dopis pro Putina.

Kauza Vrbětice

O důvodném podezření českých bezpečnostních složek na zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 informovali veřejnost v sobotu večer premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). ČR reagovala vyhoštěním 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Rusko následně oznámilo vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě. Česká vláda zvažuje další postup.

Video
Video se připravuje ...

Před ruským velvyslanectvím demonstrovali lidé s protiruskými transparenty. Václav Burian

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Fotogalerie
62 fotografií