Česká pobočka mezinárodní firmy JCDecaux asi 900 přístřešků provozuje a vlastní na základě smlouvy s městem z roku 1994. Platí za to magistrátu nájem a výměnou na nich může prodávat reklamu. Minulé vedení magistrátu podmínky smlouvy označilo za nevýhodné, což firma odmítla. 

Výměna přístřešků

Současné vedení města navázalo na minulé a rozhodlo, že smlouvu s firmou neprodlouží a přístřešky pořídí samo, respektive prostřednictvím své firmy THMP, která má dosud na starosti zejména veřejné osvětlení. Po delších jednáních se podařilo vyjednat dohodu s firmou ohledně výměny mobiliáře. Ta má nastat postupně ve třech sedmiměsíčních cyklech po skončení smlouvy v polovině roku, město do té doby musí zajistit dodávky prvních nových přístřešků.

Jejich podoba už je jasná, město na ni dříve vypsalo designovou soutěž a první prototyp umístilo na Palackého náměstí. Rámcová smlouva, kterou podle pondělního rozhodnutí začne THMP soutěžit, bude na dodávku nejméně 650 a nejvýše 745 přístřešků tří různých typů, dále na zábradlí a koše u zastávek. Dodávky mají být dokončené do dvou let. Předběžných tržních konzultací se podle dokumentu zúčastnilo osm firem, z toho jedna zahraniční.

Městu se s podařilo dohodnout i přes původní vyjádřením firmy, že začne s odmontováváním mobiliáře tak, aby všechny přístřešky zmizely do dne vypršení smlouvy, tedy do 30. června letošního roku. U další velké smlouvy na reklamu je však situace komplikovanější. O platnost kontraktu z roku 1997 s pražským dopravním podnikem, na základě kterého JCDecaux, respektive jí většinově vlastněná firma Rencar, provozovala reklamu v MHD, se obě strany soudí. Soud předloni nepravomocně rozhodl, že je smlouva neplatná, odvolací soud věc loni vrátil k novému projednání kvůli technickému pochybení v části původního rozsudku. DPP trvá na neplatnosti kontraktu, JCDecaux kvůli sporu loni v září zahájila s Českou republikou arbitráž.

Fotogalerie
18 fotografií