Česká vláda v sobotu oznámila, že se rozhodla vyhostit 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, identifikovaných jako ruští zpravodajci, v souvislosti s podezřením na podíl ruských služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014. Při explozi zahynuli dva zaměstnanci. Moskva v neděli v odvetném kroku vyhostila 20 pracovníků české ambasády.

Mezinárodní skandál nenechala bez odezvy ani Praha. „Víkendová kauza výbuchu ve Vrběticích nám ukázala, že je čas jednat. Proč má mít velvyslanectví Ruska v Praze výhody vzešlé z invaze roku 1968 na úkor Pražanů? Teď je chvíle tento pozemek od Ruska získat zpět pro obyvatele a návštěvníky Prahy,“ uvedl šéf koaliční Prahy Sobě Jan Čižinský, jehož hnutí tisk radě předkládalo. 

Asi půlhektarový pozemek, o který jde, je ve vlastnictví České republiky. Při invazi vojsk Varšavské smlouvy obsadili vojáci Stromovku, kde se utábořili a využívali park jako základnu. „Rozloha Velvyslanectví Sovětského svazu se poté rozrostla o část parku Stromovka trvale a nic na tom nezměnil ani odchod okupačních vojsk v letech 1990 a 1991. Cílem navrhovaného usnesení je uvést rozlohu Velvyslanectví Ruské federace do stavu před 21. srpnem 1968,“ píše se v materiálu schváleném radními.

Parkovací místa

Vedení Prahy chce také snížit počet parkovacích míst vyhrazených pro velvyslanectví. „Ruské velvyslanectví zabírá zhruba o polovinu parkovacích míst více, než kolik dává Ruská federace k dispozici našemu velvyslanectví v Moskvě. Ten stav je třeba napravit a na uvolněných místech by měli mít možnost parkovat Pražané,“ doplnil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

„Budeme primárně jednat s vládou, protože pozemek je vlastněn diplomatickým servisem, který rozhodne, co se bude dít. Pozemek nyní není užíván v souladu s tím, jak by měl. Výzva odejde dnes,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle Čižinského město se svým rozhodnutím nevměšuje do zahraniční politiky. „Tohle není o zahraniční politice. Je to o více než milionu hrdých Pražanů, které zastupujeme. Mají právo chtít, aby město patřilo lidem, a ne ambasádě autoritativní země z východu, která se k nám chová nepřátelsky,“ uvedl Čižinský.

Krok města podpořili koaliční Piráti i Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). „Ať Rusko využívá pozemky a budovy, které mu patří. My jsme to uvítali,“ řekl předseda Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil.

Video
Video se připravuje ...

Před ruským velvyslanectvím demonstrovali lidé s protiruskými transparenty. Václav Burian

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Fotogalerie
112 fotografií