Šílená nehoda se odehrála ve středu krátce před jednou odpoledne na 5. kilometru dálnice D5 u Rudné nedaleko Prahy. „Došlo ke střetu motocyklisty s autem. Dle předběžných informací měl být motorkář stavěn policisty, na výzvy k zastavení ale nereagoval, otočil se do protisměru a čelně narazil do auta,“ popsala Blesku průběh tragické nehody policejní mluvčí Michaela Richterová. Podle informací Blesku ho policisté chtěli zastavit proto, že mu radar naměřil rychlost 206 km/h!

Motorka po nehodě začala hořet, motorkář zůstal bezvládně ležet na zemi a řidič dodávky zůstal ve zdemolovaném voze zaklíněn. „Hlídka dálniční policie, která si nehody všimla, ji hned hlásila na své operační středisko i záchranářům,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Jaroslav Gabriel.

Motorkář svým zraněním podle mluvčí středočeských záchranářů Petry Effenbergerové bohužel na místě podlehl. Hasiči podle Gabriela hasili motorku, vyprošťovali řidiče dodávky, který v nákladním prostoru shodou okolností převážel motorku, a následně provedli protipožární opatření a zasypali uniklé provozní kapaliny. „Řidič dodávky utrpěl vážná mnohočetná poranění včetně poranění pánve. Byla u něj nutná intenzivní lékařská péče, byly mu zajištěny dýchací cesty, byl připojen na plicní ventilaci a letecky přepraven do Ústřední vojenské nemocnice,“ dodala Effenbergerová.

Nesměl řídit

Policisté také zjistili, že motorkář neměl v pořádku řidičský průkaz a správně neměl motorku vůbec řídit. „Měl platnou blokaci řidičského oprávnění. Je možné, že kvůli tomu ujížděl. Byla u něj samozřejmě také nařízena soudní pitva, jestli nebyl ovlivněn návykovou látkou,“ uvedla později Richterová.

Dálnice byla po dobu zhruba 45 minut zavřená v obou směrech, vytvořily se dlouhé kolony. Kolem 13:45 se podařilo obnovit provoz ve směru na Prahu, později se podařilo i částečně obnovit provoz ve směru na Plzeň. Zpočátku odstavným pruhem, před pátou byla silnice zprovozněna kompletně.

Video
Video se připravuje ...

Nehoda dodávky a motorkáře na D5. (14. dubna 2021) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
36 fotografií