Gorila Bikira byla jednou z několika goril, které letos v zoo onemocněly koronavirem. Jak se ukázalo, zákeřné onemocnění se mohlo podepsat na tom, že její síly slábly. Kamerové záznamy totiž neprokázaly, že by Bikira utrpěla nějaké zranění způsobené pádem, nebo snad šarvátkou s ostatními druhy.

Vnitřní krvácení

„První potíže zaznamenali u Bikiry chovatelé během čtvrtka 8. dubna. Byla unavenější, zkonzumovala jen půl krmné dávky a nehýbala levým loktem,“ líčí ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, který zažívá jednu z nejkrušnějších a nejpohnutějších chvil ve funkci. Gorily jsou totiž jeho srdeční záležitostí, věnoval jim a jejich životu řadu publikací.

„V pátek ráno Bikira již nejevila zájem o potravu a ležela na břiše. Byly jí podány léky proti bolesti a antibiotika, její stav se však dále zhoršoval, měla třes a bledé sliznice. Proto byla uvedena do celkové anestezie a převezena do veterinárních prostor zoo,“ píše dále ředitel a dodává, že „se jevilo pravděpodobné, že tyto potíže by mohly souviset s onemocněním covid-19.“

Při operaci veterináři odhalili velké vnitřní krvácení, které způsobila protržená stěna žaludku. Bikira jím ztratila více než tři litry krve. „Tato situace byla právě vzhledem k ohromné ztrátě krve bohužel neřešitelná,“ uvádí Bobek dále. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu.“ Tvrdohlavá gorilí maminka opustila tento svět o pouhé dva dny dříve, než se budou brány zoologické zahrady moci znovu otevřít veřejnosti.

Přišli jsme o Bikiru. Veterinář Zoo Praha dr. Roman Vodička se svými kolegy, humánní lékaři a pracovníci společnosti...

Zveřejnil(a) Miroslav Bobek, veřejný profil dne Sobota 10. dubna 2021

Maminka

Bikira pocházela z nizozemského Amsterodamu, narodila se v tamní zoologické zahradě. Do Prahy přicestovala v roce 2010, kdy se měla stát partnerkou samce Richarda. Její jméno znamenalo ve svahilštině „panna“, což i do jisté míry odráželo její dosavadní život, protože ani ve svých 15 letech se ještě nestala maminkou.

K mateřství ale přece jen došlo zanedlouho. V roce 2011 přivedla na svět samečka Tana, k němuž si ale vyloženě mateřský vztah nevytvořila. Tano tak pražskou zoo zakrátko opustil, nyní „bydlí“ v gorilí školce v zoo ve Stuttgartu. Oproti tomu se Bikira starala o děti jiných goril - Kiburiho a Nurua, k nimž si vytvořila až mateřský vztah, zrovna tak jako k Moje.

Úplatkářka

„Bikira je velmi přátelská k lidem, nesnaží se chovatele chytat přes mříže a záludnosti jsou jí zkrátka cizí,“ uvádí zoo na svých stránkách k Bikiře. „Náklonnost ostatních si ráda získává úplatky. Když přicestovala v prosinci 2010 do Prahy, nabízela skrze mříže pochoutky nejen chovatelům, ale také ostatním gorilám. Už od počátku jevila živý zájem o mláďata, včetně dorůstající Moji. „Ta si na ni nejdříve dost troufala, později se ale staly skvělými kamarádkami a často pospolu lehávaly v hnízdě z dřevité vlny. Moja Bikiru dokonce čas od času i bránila při potyčkách s ostatními.“

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek. Blesk

Fotogalerie
122 fotografií