Původní smlouva o pronájmu je z roku 1994, aktuálně platné znění pak pochází z roku 2010. Tehdy ji měsíc před komunální volbami prodloužila radnice vedená ODS. Podle zástupců nynější opozice z řad Prahy 1 Sobě, Pirátů a Zelených byl tehdejší postup problematický a možná i trestný. Smlouva je velmi nestandardně napsaná a s nájmem ve výši osm milionů korun ročně pro radnici nevýhodná, míní opozice.

Podle smlouvy může nájemce pět let před skončením nájmu požádat o prodloužení, což se stalo. Vedení městské části chtělo schválit prodloužení nájmu naposledy v polovině loňského roku, nakonec záměr odložilo. Nyní podle radního Jana Votočka (TOP 09) jedná o změně podmínek. V původní smlouvě podle něj existuje opce na prodloužení pronájmu ze strany nájemce.

Prodělečný palác

To odmítlo hned několik opozičních zastupitelů. Předsedkyně klubu Prahy 1 Sobě Amálie Počarovská nechala na plátno promítnout posudek advokátní kanceláře Havel & Partners, podle kterého se o opci v žádném případě nejedná. Zástupci opozice se vyjádřili také v tom smyslu, že palác nyní městské části nic nevydělává, ale naopak ho musela v posledních pěti letech dotovat v průměru pěti miliony korun ročně.

Podle starosty Petra Hejmy (STAN) to bylo dáno tím, že radnice jako vlastník budovy musela provést nutné investice, například novou vzduchotechniku, elektroinstalaci a rekonstrukci po požáru, kterou nepokryla pojistka. Žofín nyní podle něj provozuje „zkušený tým“ a jednání je dáno i tím, že si nájemce chce vzít dvacetimilionový provozní úvěr, na což potřebuje jistotu prodloužení smlouvy. Loni odvolaný starosta Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) pak řekl, že pokud by smlouva byla skutečně prodloužena, povede to zřejmě k trestněprávní dohře.

Vstoupí do hry Obecní dům?

Zastupitel a bývalý radní David Skála (Praha 1 Sobě) doplnil, že o provoz Žofína má zájem městem vlastněný Obecní dům, členem jehož představenstva Skála je. Podle něho je Obecní dům schopný nabídnout nájemné 12 až 16 milionů korun ročně a zajistit úhradu všech investic, které nyní platí městské část. Zastupitel dodal, že o nabídce bylo vedení Prahy 1 informováno v polovině loňského roku, ale bez reakce. „Myslím si, že to je nabídka, na kterou by mělo být reagováno,“ řekl.

Palác vznikl podle stránek Národního památkového ústavu (NPÚ) původně jako lázně s hostincem, které byly mezi lety 1830 a 1936 přestavěné na rodinný dům a restauraci s velkým společenským sálem. Nynější novorenesanční podobu získala budova při přestavbě v roce 1885. V paláci se pravidelně konají různé společenské akce a plesy a zasedá tam zastupitelstvo Prahy 1. Od roku 1971 je budova památkové chráněná.
Video
Video se připravuje ...

Miloš Zeman na Žofíně: Mám důvěru 90 procent lidí. (2016) Blesk - Jaroslav Šimáček

Fotogalerie
18 fotografií