Celá kauza se týká toho, že vlivný lobbista Tomáš Horáček, který je od roku 2018 stíhaný za manipulace veřejných zakázek, poskytoval údajně bezúplatně dva vozy pro využití dvou pražských domovů pro seniory.

V tom, který se nalézá v Kobylisích, seděla v čele Zuzana Steinbauerová, v ďáblickém Jana Valinčová. Obě ženy spojuje nejen relativní blízkost obou zařízení, ale také dřívější působení v ANO. A nadto všechno ještě fakt, že pro oba dva domy vykonávaly jisté služby právě Horáčkovy firmy. Týkaly se například zajištění chodu recepce, dodávky matrací, kurzy první pomoci, testy na covid, respirátory či speciální polohovací postele. 

Obě ředitelky na své funkce rezignovaly poté, co se o kauzu začal zajímat magistrát. „Paní radní Milena Johnová (Praha Sobě) uskutečnila schůzky s oběma paními ředitelkami, těch schůzek se zúčastnil pan primátor, já jsem byl u těch schůzek také. Výsledkem je, že obě paní ředitelky na své funkce rezignovaly. Dáváme tím jasně najevo, že pro takové jednání není v Praze místo,“ uvedl v pondělí na jednání Rady hlavního města Jan Čižinský (Praha Sobě).

Navzdory zákazu?

O co šlo? V roce 2017 měly obě ředitelky uzavřít smlouvu o bezplatném užívání automobilů s firmou Active Vision, pod níž je podepsaný právě Horáček. Ten je přitom od roku 2018, od kdy je stíhaný, v nemilosti pražského magistrátu, který oba dva domy pro seniory zřizuje. Smlouvy však běží dál.

Radní hl. města pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě) ještě minulý týden obě ředitelky hájila. „Paní Steinbauerová mi řekla, že auty nikdo nejezdil,“ uvedla Johnová. Smlouvu s podpisem Steinbauerové, kterou má redakce k dispozici, označila za padělek. „Je to falzifikát. Jestli vám to někdo podstrčil, tak to udělal teda dost špatně,“ popřela pravost dokumentu radní Johnová. Na druhou stranu Steinbauerová nepopřela, že by vůz používala. Naopak. A obdobně promluvil i Horáček, který se nechal slyšet, že „vozidla byla zapůjčena cca čtyři nebo pět let zpátky mou společností Active Vision“.

Vnitrostranická neshoda

Ačkoliv radní Johnová za oběma ředitelkami stála, primátora celá záležitost nenechala v klidu. „Předvoláme si obě ředitelky domovů pro seniory a necháme si od nich celou záležitost vysvětlit. Pokud dohody o užívání vozidel od společnosti Active Vision z roku 2017 nebudou schopné vysvětlit, tak dojde ihned k personálním změnám,“ sdělil Zdeněk Hřib (Piráti) v minulém týdnu.

Téhož názoru byl i předseda koaliční Prahy Sobě Jan Čižinský. Také ten se vyjádřil v duchu, který příliš nekoresponduje s vyjádřením radní Johnové – přestože je její stranický šéf. „Pokud obě paní ředitelky věc velmi důvěryhodně nevysvětlí, budou muset odejít,“ uvedl na svém Twitteru. To se nakonec skutečně stalo.

Video
Video se připravuje ...

Zákaz návštěv seniorů by neměl trvat dále než čtyři týdny, míní odborník. Markéta Volfová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
5 fotografií