Dvacet let prázdný a chátrající činžák na pražském Žižkově dostal před třemi lety nečekanou šanci nadechnout se k novému životu. Dům v Řehořově ulici 39 oslovil svým »geniem loci partu nadšenců v čele s Pavlem Matějem a Alžbětou Kroupovou a podařilo se jim dům získat do pronájmu. Leckdo by možná mohl mít podezření, že jsou squatteři, tuto nálepku  však rezolutně odmítají.

Prostor máme v řádném nájmu, který je sice nižší než běžné tržní nájemné, ale zase jsme investovali nemalé peníze do oprav a úprav tohoto starého domu, aby tu mohlo vzniknout to, co dnes vidíte. Prostor využíváme jako kulturně sociální centrum a máme ho také oficiálně vedené jako s.r.o.,“ vysvětluje Pavel Matěj.

Pět pater kultury, umění a a sociálních projektů

Za poslední tři roky dokázali Kroupová s Matějem spolu s dalšími přáteli a dobrovolníky vybudovat 5 pater plných kultury a umění. „Když jsme vlastníma rukama revitalizovali první patro, vůbec jsme netušili, jak velký projekt to nakonec bude. Spadá pod něj kavárna s galerií, prostor pro přednášky a kulturu, ateliéry pro umělce, fotostudio, pohybové studio, grafická dílna a obchůdek,“ popisuje Alžběta Kroupová.

Zároveň se Prostor39 snaží mít i sociální přesah a spolupracují s různými neziskovými organizacemi, případně zaměstnávají sociálně znevýhodněné lidi. „Snažíme se dávat prostor lidem, kteří to potřebují – neziskovým organizacím poskytujeme levnější pronájem, spolupracujeme se skupinami pomáhajícími sociálně slabším, snažíme se být fér a transparentní. V období covidu jsme se dobrovolně vzdali finančního ohodnocení za naši práci, aby mohl prostor přežít,“ dodává Kroupová.

Peníze dochází, pomůže benefice?

Jenže už ani to nestačí a celý projekt se ocitl v dost bezvýchodné situaci, finanční zásoby dochází a hrozí, že Prostor39 bude muset zavřít své brány navždy. Proto se tým z Prostoru39 obrací na své fanoušky a prosí je o pomoc. „Koronakrize doběhla i nás. Veškeré příjmy z kultury, pronájmů a pohybových lekcí jsou aktuálně nedostupné. První i druhou vlnu jsme zvládli, nyní nám ale došly veškeré zásoby. Naše ulice je natolik zapadlá, že by výdejní okénko nepokrylo ani náklady na obsluhu.  Nyní potřebuje zaplatit náklady, které dům vytváří.”

Od 2. do 8. března se chystá tým uspořádat online benefici, na které představí variabilitu prostoru a připomene, o co všechno by Žižkov, potažmo celá Praha mohla přijít. Během celého týdne se fanoušci mohou těšit na živé streamy z diskuzí, představení zajímavých knih, koncerty nebo lekce tance. Zájemci se ale mohou zastavit i na místě. „Na fasádě budovy zazáří výstava, u které nehrozí, že ji někdo zavře, navíc otevřeme naši hladovou rampu, kde nabídneme veganské dobroty, o víkendu si pak svoje dobroty připraví  Food Not Bombs,“ vyjmenovává Kroupová. Ceny za jídlo budou dobrovolné a veškerý výtěžek poputuje právě na záchranu Prostoru39. Podpořit lze tento unikátní dům i zasláním libovolné částky prostřednictvím platformy Donio.

Fotogalerie
12 fotografií