Jednou z nejznámějších a zároveň nejnavštěvovanějších pražských pamětihodností je bezesporu staroměstský orloj. Astronomické hodiny na věži Staroměstské radnice jsou velmi významnou technickou památkou a jen málokdo si dokáže Staroměstské náměstí představit bez davů lidí, dychtivě hledících vzhůru k okýnkům, kde procházejí apoštolové. Pravda, v posledním roce davy turistů před orlojem značně prořídly, o to možná více tato pražská pamětihodnost znovu přirostla k srdcím Pražanů.

Přijde katastrofa?

A o to větší šok museli zažít kolemjdoucí v pondělí dopoledne. Kdo čekal typické vystoupení v podobě střídajících se apoštolů, zakokrhání kohouta a typického zacinkání zvonečku, zůstal stát s otevřenou pusou dokořán. Pražský orloj se z ničeho nic zastavil. Nebo ne? „Na první pohled to mohlo vypadat, že orloj stojí, nebyla to však tak úplně pravda. Celý mechanismus je velice složitý a došlo k tomu, že v systému koleček vypadla závlačka. To mělo za následek, že se celý stroj zpomalil natolik, kdy na první pohled to vypadalo, že se orloj zastavil,“ řekl pro Blesk orlojník a sochař Petr Skála.

Máme se tedy i přesto bát katastrofy? „Jak jsem řekl, orloj se nezastavil, pouze velice zpomalil. V tomhle případě tedy katastrofu nečekejme, ba naopak, čekají nás jen lepší časy,“ dodal povzbudivě Skála. Je tedy pražská památka v pořádku? „V tuto chvíli je Pražský orloj v pořádku. Máme informaci od správce objektu přímo ze Staroměstské radnice, který se tam šel dívat, a máme potvrzeno, že se s ním nic neděje,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Prague City Tourism Klára Malá.

Za pověru může napadení

Na staroměstské věži se orloj objevil v roce 1410, kdy ho vytvořili hodinář Mikuláš z Kadaně a astronom Jan Ondřejův zvaný Šindel. Jeho kamenická výzdoba navíc pochází z parléřovské kamenické huti. Čili ze stejné huti, která se podílela na výstavbě chrámu sv. Víta. V roce 1490 prošel orloj první opravou, kterou měl na starosti Hodinář Jan z Růže zvaný Hanuš. Jemu je ostatně často neprávem připisováno autorství jedinečného hodinového mechanismu.

Ostatně právě s Hanušem se pojí i legenda, která vypráví o neštěstí, které postihne české země v případě, že se orloj zastaví. Podle legendy mistr Hanuš přidal orloji kromě funkce měření času i mnoho dalších funkcí, z čehož byli tehdejší pražští konšelé nadšeni. Napadlo je ale, že by mohl podobný stroj sestrojit i pro další města. Proto na Hanuše objednali partu zlořádů, kteří ho napadli a oslepili. Mistr Hanuš moc dobře věděl odkud vítr vane. Proto poprosil svého přítele, aby ho k orloji dovedl. Tam i poslepu celý přístroj zastavil. Trvalo dalších sto let než se podařilo složitý mechanismus zprovoznit - alespoň podle pověsti, kterou mistrně zachytil Alois jirásek ve svých Starých pověstech českých.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstruovaný orloj dočasně nahradila LED obrazovka. (2018) David Malík

Fotogalerie
37 fotografií