Boj se rozhořel mezi zastupiteli Jižního Města. Opoziční Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) žádá odchod zastupitele Milana Minaříka (Piráti) poté, co vyšlo najevo jeho podnikání. Minařík je dle údajů obchodního rejstříku jediným členem a jednatelem společnosti CreditKasa, v níž je společníkem firma Lavarol Finance Limited se sídlem na Kypru a předsedou dozorčí rady Vadym Karmalita (40) žijící na Ukrajině.

„Firma poskytuje nevýhodné půjčky s vysokými úroky a vykazuje znaky lichvy,“ upřesnil Blesku zastupitel Marek Milaberský (47, HPP 11). CreditKasa na svém webu uvádí jako příklad půjčku ve výši 100 tisíc korun s šesti měsíčními splátkami po 30 864,10 korunách. Celkem tak příjemce úvěru vrátí více než 185 tisíc korun, téměř dvakrát tolik.

Minařík: »O lichvu nejde!«

Znepokojeni jsou i členové koalice. „Náš klub zastupitelů je zprávami kolem pana zastupitele Minaříka překvapen,“ řekl Blesku třeba místostarosta Ondřej Prokop (35, ANO). „Pod svíčkou je největší tma – zdá se, že největší moralisté v politice jsou pak pěkní šíbři v civilním životě,“ dodal zastupitel Patrik Nacher (46, ANO). Minařík se ale obviněním brání.

Nejedná se o moje podnikání. Nejsem podílníkem, ani majitelem. Společnost se pohybuje v mantinelech českého právního řádu,“ sdělil Blesku. „Slovo lichva je ve spojitosti s firmou, ve které pracuji, nekorektní. Neposkytujeme úvěry fyzickým osobám, nýbrž výhradně lidem s živnostenským oprávněním,“ dodal Minařík.

Odvolají ho Piráti?

Minařík má v tuto chvíli podporu pražských Pirátů. „Obvinění HPP11 jsou zavádějící,“ řekl Blesku za krajské sdružení Michal Polák. „Nebyly předloženy žádné důkazy, že by firma dále zadlužovala již zadlužené lidi, účelově přeprodávala dluhy svých klientů nebo jakkoliv jednala mimo rámec podmínek trhu. V tuto chvíli nemáme informace, že by jednání firmy reálně vedlo podnikatele do exekucí. V případě, že by se takové informace objevily, předsednictvo krajského sdružení se tím bude neprodleně zabývat.

Minařík pak dodal: „Místní sdružení Praha 11 mě vyzvalo, abych pokračoval jako zastupitel. Pokud však orgány strany vyhodnotí moje zaměstnání jako poškozující její dobré jméno, jsem připraven z ní vystoupit.“

Co je lichva

Termín lichva označuje půjčování peněz s nepřiměřeně vysokými úroky. Od roku 2014 je podle § 1796 nového občanského zákoníku z titulu lichvy také neplatná každá smlouva, při jejímž uzavření jedna strana zneužila tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení či lehkomyslnosti druhé strany za účelem získání plnění, jehož hodnota by byla vzhledem ke vzájemnému plnění v hrubém nepoměru.

Blesková zpráva

Minařík čelí kritice opozice a části občanů Prahy 11 i proto, že ačkoli je jejím zastupitelem, v městské části nepobývá. I s rodinou žije v Kutné Hoře.

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum - Zdeněk Hřib (květen 2020) Blesk TV

Fotogalerie
16 fotografií