Šest kilometrů vánočních řetězů, 40 velkých hvězd, 300 vánočních koulí, obří, třímetrová špice a spousta světélek! To všechno zdobí letošní vánoční strom na Staroměstském náměstí. Pracovníci Technologií hl. m. Prahy (THMP) ho začali v barvách trikolory zdobit v úterý dopoledne poté, co v noci na úterý strom dorazil z deponie v Modleticích do Prahy. V pátek odpoledne se zdobením skončili a večer se pak stromeček poprvé rozzářil v celé své kráse.

„O nasvícení stromu rozhodli Pražané na sociálních sítích. Barvy se vztahují k letošnímu 100letému výročí státních symbolů. Po Vánocích jej dostanou žáci střední školy na Jarově, kteří z něj vyrobí nábytek pro některé z pražských zařízení sociálních služeb,“ nechal se v pátek po osmé při rozsvícení stromu slyšet primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V předešlých letech se ku příležitosti rozsvícení a začátku vánočních trhů konaly vždy veřejné akce, které byly velmi oblíbené a jichž se účastnily tisíce lidí. To letos magistrát kvůli koronavirové pandemii vynechal, aby předešel srocování lidí. „I přesto, že letos chybí krásný doprvodný program, má Staroměstské náměstí důstojnou vánoční atmosféru. Věřím, že sem Pražané přijdou a užijí si svátky i v této komorní atmosféře,“ řekl radní Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).

Strom měli zástupci města v pátek večer původně rozsvítit jen na zkoušku, definitivně se měl pak rozzářit v blíže nespecifikovaný čas v noci, kdy platí zákaz vycházení. Nakonec ho ale nechali rozsvícený už v pátek. „Teď jsme se dohodli, že není důvod strom znovu zhasínat, je krásný a my už ho necháme rozsvícený,” uvedl ale mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podívejte se na rozsvícený vánoční strom:

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom na Staromáku v celé své kráse! Takhle vypadá rozsvícený Aleš Brunclík

Smrk ztepilý město získalo od majitele chaty v Kamenném Přívozu Romana Veselého, který jej musel pokácet, protože jeho kořeny narušovaly podezdívku domů a při silnějším větru hrozil pád. Od Prahy za 17,5 metru vysoký strom dostal 10 000 korun.

Praha bez trhů

Letos se centrum metropole bude muset obejít i bez vánočních trhů, které každoročně pořádá firma Taiko na Staroměstském a Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Radní Jan Chabr (TOP 09) dříve řekl, že trhy ani jiný program v centru nebudou.  V každém případě se podle radního budou konat některé z menších trhů v městských částech.

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti, nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou. Praha měla letos vybraný také záložní strom, který roste nedaleko Kladna. Pokácen by byl v případě, kdyby se dnes již vztyčený strom při dopravě poškodil. Loňský vánoční strom pocházel ze Semil a byl vysoký 25 metrů.

Podívejte se, jak vypadalo rozsvícení loňského vánočního stromu:

Video
Video se připravuje ...

Strom se na Staroměstském náměstí slavnostně rozsvítil 30. listopadu v 16:30. ČTK

Fotogalerie
92 fotografií