Žena z Montrealu do Prahy přicestovala kromě holčičky i se svým manželem, ve středu si vyrazili na výlet na Pražský hrad. Když si prohlíželi slavný chrám, řekla si dcera o mléko. „Byla unavená kvůli časovému posunu, hladová (když cestujeme, jí méně), bylo horko, všechno pro ni bylo nové a kojení ji uklidňuje,“ vysvětlila Blesk.cz žena. Sedla si v chrámu na schod a začala dcerku kojit, po chvilce jí ještě nasadila široký klobouček, přes nějž nebyla ňadra vidět. 

To se však nelíbilo hlídači. Nejprve ženu podle jejích slov vyzval, aby se postavila, a pak ji vykázal ven. „Jestli chcete být liberální matka, tak klidně buďte, ale venku,“ je slyšet ve videu, které natočil Mariannin manžel. Následuje výměna názorů, při níž muž matku několikrát neústupně vyzývá, aby šla kojit ven. „Odmítla jsem odejít, on na tom ale trval a stále opakoval, že v kostele se kojit nesmí,“ řekla Blesku rozhořčená žena s tím, že za celé dva roky se jí něco podobného stalo poprvé. Odbýt se ale nedala a i přes protesty urputného hlídače zůstala na místě.

Správa Pražského hradu podle svých slov středeční událost za žádný incident nepovažuje. „Zaměstnanec SPH pouze ženě nabídl ke kojení jiné místo, než je studená kamenná podlaha v nejfrekventovanější části katedrály sv. Víta,“ uvedl mluvčí správy David Šebek.

Papež i banka

Paradox do celé situace vnáší slova samotného papeže Františka – ten totiž matky v Sixtinské kapli několikrát vyzval, ať v kostele klidně kojí. Jestli pláčou z hladu, nakojte je. Chceme, aby děti byly spokojené,“ uvedl například letos v lednu s tím, že stejně kojila také Panna Marie Ježíše.

Není to zdaleka poprvé, co kojení na veřejnosti vzbudilo v hlavním městě Česka vášně. Pořádný rozruch rozpoutal letos v dubnu případ matky, která začala své dítě kojit ve frontě na pobočce Raiffaisen bank na Václavském náměstí. Ochranka jí tehdy podle jejích slov sdělila, aby „přestala exhibovat“, nebo ji nechá vyvést. Banka se ženě následně omluvila, incident ale zburcoval matky, které pak na protest přišly do banky nakojit své děti. 

Fotogalerie
12 fotografií