Většina umělců na svých projekcích, instalacích nebo videomappingu trávila několik týdnů a od čtvrtka nastal jejich „den D“. Diváci se mohou přijít pokochat jejich dílem, přičemž k správné orientaci městem jim pomůže oficiální festivalová aplikace pro mobilní telefony. Co nám během generálky organizátoři ukázali?

Revoluce, evoluce

Na Tyršův dům se bude promítat 3D videomapping,v němž se střídají různé bílé obrazce, které bují jako živé organismy. Ne náhodou mají připomínat pohyb buněk a rozmnožování mikroorganismů. Autoři měli jako hlavní téma revoluci, kterou pojali velmi široce. „Samotně vytvoření videomappingu nám trvalo čtyři týdny, ale nápad jsme rozvíjeli šest měsíců. Je to příběh o společnosti, která se snaží rozkvést, vyvíjet, někdo ji chce kontrolovat, ale společnost převezme moc, začne být činorodá a závislá na staré moci. Je to vlastně příběh neustálé revoluce a evoluce,“ říká o šestiminutovém videomappingu jeho spolutvůrce.

Na Kampě už jsou postavené první stany a Malá Strana má téměř připraveno svých šest stálých atrakcí. Nosticovu zahradu u Lennonovy zdi zahaluje mocný dým a prostorem se rozléhá hudba doprovázená recitálem umělce. Zeleň ozařují různá světla. Podle organizátorů se jedná o experimentální park navazující na odkaz německé umělecké školy Bauhaus, který má návštěvníky nabádat ke hře.

Trabanty zpátky v Praze

V nedalekém Českém muzeu hudby měl Memo Akten z Istanbulu svou světelnou instalaci hotovou, přesto po prostoru neklidně pobíhal s notebookem a sledoval pohyb světel pod překrásnou kupolí, na velkém plátně se opět prolínaly geometrické obrazce. Možná nejpracnější instalace však na diváky čeká v Seminářské zahradě blízko Hellichovy mateřské školy.

Společně s Německem jsme si 28. září připomněli 30 let od přechodu Němců z východního do západního Německa přes pražskou ambasádu. V Praze po této události zůstaly desítky trabantů a plno jich stálo právě v Seminářské zahradě. Signal Festival tuto událost velmi netradičně připomíná. „Připravili jsme deset trabantů, v nichž jsou televize s výpověďmi svědků, kteří tyto události zažili. Zároveň jsou v některých trabantech dobové záznamy. V jednom z trabantů je dokonce záběr, který byl pořízený na tomto kopci,“ uvádí Marek Šilpoch, spoluautor instalace.

Podívejte se, co se bude od čtvrtka do neděle dít na Malé Straně:

Video
Video se připravuje ...

Signal Festival má za sebou vydařenou generálku. Podívejte se, co se bude o víkendu dít. Jiří Marek

Velkou generálku měla i velmi očekávaná projekce od Jakuba Peška na hladinu Vltavy, jež bude největší projekcí v historii světelného festivalu. Zelené paprsky čtyř výkonných laserů brázdily vodu. Turisté procházející po mostu Legií si nenechali ujít příležitost a nečekaný výjev si fotili. Ve čtvrtek v 19 hodin budou mít příležitost i další návštěvníci.

Více informací o festivalu naleznete zde

Fotogalerie
21 fotografií