Vloupali se do auta, kde ukradli svazek klíčů s čipem od domu. Byla u něj i adresa, a tak se zloději vydali krást i do bytu, kde je ke svému štěstí vyrušil nájemník, a grázlové se vydali na útěk. To je jeden z případů, které měli v uplynulých týdnech na stole pražští kriminalisté. Upozorňují, že případů vloupání do vozidel za poslední měsíce rapidně přibylo. „Mluvíme o desítkách procent. Nejexponovanějšími oblastmi jsou Praha 6, Praha 7 a hlavně samotné centrum Prahy,“ vysvětluje policejní mluvčí Hana Křížová.

Kriminalisté si ale na řadu z lumpů už posvítili – za poslední měsíc se jim podařilo dostat do vazby hned 11 z nich. „Většinou se jedná o muže kolem třiceti let, který má bohatou trestní minulost a je uživatel drog. Touto cestou si tak zajišťuje své ,živobytí‘,“ uvedla Křížová a totéž potvrdil i kriminalista Jakub Al-Rihani, který se případem zabývá.

Podle něj se ve většině případů rozhodně nejedná o žádné nováčky, k tomu, aby se dostali do auta, používají kladívka, šroubováky či kameny, protože je to pro ně nejjednodušší. „Jeden z posledních zadržených mužů strávil ve vězení posledních 14 let téměř v kuse. Před měsícem byl propuštěn na svobodu a nyní už je zase ve vazbě právě pro trestný čin krádež vloupáním,“ dodala mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Pražští kriminalisté poslali do vazby 11 zloděju.  Blesk: Václav Burian

Policisté se zároveň shodují, že k nárůstu trestné činnosti přispívá i chování samotných řidičů. „Ti v mnoha případech nechávají ve svých vozidlech viditelně ležet různé věci, které pachatele lákají. A je vcelku jedno, jestli se jedná o bundu, klíče, tašku nebo pouzdro s doklady. I takové, na první pohled nezajímavé věci jsou pro zloděje magnetem,“ upozorňuje Křížová s tím, že řidiči často ve svých autech nechávají i doklady či platební karty.

„Většinou je schovají do úložného prostoru pod loketní opěrkou nebo pod koberečkem. To jsou ale pro zloděje jedna z prvních míst, kam koukají po vniknutí do vozidla. Zneužít pak platební kartu nebo osobní doklady není žádný velký problém,“ dodává.

Volejte 158

Policisté upozorňují majitele vozidel, aby si uvnitř nenechávali žádné věci, které by mohly zloděje přilákat. „Nespoléhejte ani na to, že si od vozidla odběhnete jen na pár minut, protože zlodějům zabere krádež pár vteřin. Pokud už k něčemu takovému dojde a vy zjistíte, že jste měli ve vozidle nezvanou návštěvu, ihned kontaktujte tísňovou linku 158 a pokud je to možné, ponechte vozidlo do příjezdu policie v takovém stavu, ve kterém ho zanechal pachatel. Umožníte kriminalistickým technikům zajištění stop a zvýšíte tak šanci na dopadení pachatele,“ apelují policisté.

Obviněným hrozí za krádež vloupáním minimálně dvouleté vězení, v případě recidivistů je sazba tříletá.

VIDEO: Jedno z vloupání, které zachytily kamery v centru Prahy. Muž už je ve vazbě.

Video
Video se připravuje ...

Pražští kriminalisté poslali do vazby 11 zloděju.  Policie České republiky

Fotogalerie
11 fotografií

Fotogalerie
11 fotografií