Policistka byla velitelkou hlídky, která se 5. července vracela na služebnu v Ostravě, když do nich na ulici 5. května na Praze 4 narazila v šílené rychlosti opilá řidička Jitka R., která pak nadýchala 2,13 promile a v její krvi se našly i stopy kokainu. O něm prohlásila, že neví, že by jej požila - alkohol ale nepopřela. Dle svých slov vypila láhev vína a kombinovala vodku s energetickými nápoji. 

Ivana H. si na nehodu, která stála život jejího kolegu,  vůbec nepamatuje. Vlastně ani neví o tom, že došlo k nárazu. „Byla jsem v bezvědomí a probrala jsem se až v sanitce,“ popsala.

„Připoutaní jsme byli”

Ve voze seděla na místě spolujezdce. Automobil řídil další kolega Jan K., který nehodu přežil s těžkými zraněními. Pavol K., který zemřel, seděl vzadu za sedadlem řidiče. Policistka si vzpomíná, že jeli zhruba předepsaných 80 km v hodině. S jistotou může říct, že sama byla připoutaná, protože to dělá vždy ve službě i mimo službu. „Řidič a spolujezdec nevím, ale myslím si, že byli připoutáni, protože vozidla mají čidlo,“ uvedla na dotaz předsedkyně senátu.

Dodala k tomu také, že policisté se nemusí během služebních úkonů nebo zákroků poutat, aby jim to případně nebránilo vyběhnout nebo rychle zakročit z vozu. Advokát ženy, která nehodu zavinila, Blend Raji, už při minulém soudním přelíčení zmínil, že bude chtít, aby znalec určil, zda je příčinná souvislost mezi nehodou a mezi smrtí policisty. Musí to podle něj posoudit znalci. Narážel tím právě na možnost, že Pavol nemusel být připásán.

S následky se potýká dodnes

Ivana H. se s následky nehody potýká dodnes, stále je v pracovní neschopnosti. Ráda by se ale už co nejdříve do práce vrátila. Měla otřes mozku, naraženou krční a bederní páteř, poruchu ledvin a další pohmožděniny. Několik týdnů po nehodě jí musel její partner pomáhat i s tím, aby si došla na toaletu nebo se osprchovat. „Nebyla jsem schopná se sama o sebe postarat,“ řekla u soudu.

Kolega plánoval svatbu

Tragédie jí poznamenala psychicky. „Stále mám problém se s tou nehodou vypořádat,“ popsala následky nehody. U soudu se neubránila slzám, když mluvila o svém zemřelém policistovi. „Nemůžu se vyrovnat se ztrátou kolegy, nebyl to jen kolega, byl to i kamarád. Byl mladý a plánoval svatbu. Já jsem taktéž měla v září svatbu, takže jsme o těchto věcech hodně mluvili,“ dodala.

Bojí se sednout do auta

Vypořádat se s nehodou jí pomáhá policejní psycholožka. Má obavy sednout se svými čtyřmi dětmi do vozu. „Pořád mám strach s nimi jezdit v autě. Nevozím vůbec děti vzadu. Bojím se, když za námi jede auto, že do nás narazí,“ popsala své potíže. S psycholožkou řešila i svou svatbu a myšlenky na to, že přítelkyně zemřelého policisty se té své vinou opilé řidičky nedočkala. „Přišlo mi to nefér, že já jsem se vdávala a ona ne,“ svěřila se.

Video
Video se připravuje ...

Poslední rozloučení s policistou Pavolem K. (31), kterého v Praze zabila zfetovaná a opilá řidička. Michal Charbulák

Fotogalerie
28 fotografií