Půl roku uplynulo od tragické nehody, při níž přišel o život mladý ostravský policista Pavol K. Měl krátce před svatbou, té už se ale k zarmoucení všech blízkých nedožil. Zemřel poté, co nezodpovědná řidička sedla opilá za volant a na pražské magistrále narazila do policejního auta, v němž se se dvěma kolegy právě vracel z Prahy domů do Ostravy.

„Těšil se na své blízké, ale bohužel domů k rodině se již nikdy nevrátil. Od tohoto okamžiku není dne, abychom za ním netruchlili a nevzpomínali na něho. Bohužel rodině už nezbývá nic jiného, než věřit, že tato nezodpovědná řidička bude spravedlivě potrestána za to, co provedla,“ řekla Moravskoslezskému Deníku za rodinu Pavlova sestřenice Petra.

Právě minulý týden ve čtvrtek začal soud celý případ rozplétat. Jitka R. však k soudu nedorazila. Její advokát Blend Raji uvedl, že je hospitalizovaná a bude schopná vypovídat nejspíše až počátkem března. „Je z toho nešťastná, snáší to velmi špatně, proto tady dnes není. Pokusím se, aby tu při příštím líčení byla, ale asi ji bude nutno vyslechnout s vyloučením veřejnosti, jinak by nebyla výslech schopná provést,“ dodal.

„Nezvládli bychom to“

K soudu nedorazila ani rodina zesnulého. „Nezúčastnili jsme se z důvodu stále trvajících duševních útrap po tragické smrti našeho milovaného. Měli jsme obavy, že bychom nezvládli poslouchat výpověď obžalované řidičky, poslouchat výpovědi svědků a znalců a sledovat přehrání kamerových záznamů,“ popsala Petra.

Advokát obžalované ve čtvrtek u soudu naznačil, jakým směrem se bude obhajoba ubírat. „Domnívám se, že většina skutečností je pravděpodobně nesporných. O čem máme pochybnosti, to je bohužel ta nešťastná smrt pana Pavla K., to bude předmětem dalšího znaleckého zkoumání,“ sdělil soudu. 

Video
Video se připravuje ...

Pražská policejní mluvčí Violeta Siřišťová prozrazuje další podrobnosti o hromadné nehodě v Praze. Blesk: Václav Burian

Po skončení jednání to pak rozvedl: „Pojedete v autě a budete mít v autě malé dítě. Řidič vám nedá přednost. V relativně malé rychlosti nabouráte, a protože vás dítě předtím požádalo, že si chce zdřímnout, vy jste ho nepřipoutal a ono se zabije. Soud bude zkoumat, zda zemřelo kvůli neopatrnosti řidiče, nebo zda jste se na smrti dítěte mohl podílet i vy osobně.“ Obhajoba tak zřejmě bude žádat, aby znalci zkoumali, zda byli policisté při nehodě připoutaní. 

Nejpřísnější trest

Rodina věří, že soud veškeré okolnosti posoudí spravedlivě a udělí obžalované Jitce R. co nejpřísnější trest. Hrozí jí až osmileté vězení. „Jsme přesvědčeni, že si jiný trest nezaslouží. Svým agresivním jednáním usmrtila mladého člověka, který měl celý život před sebou, a způsobila těžká zranění dalším dvěma policistům,“ dodala Petra.

Video
Video se připravuje ...

V ulici 5. května došlo v neděli večer k hromadné nehodě. Provoz po silnici byl ve směru z centra dočasně uzavřený. Václav Burian

Fotogalerie
44 fotografií