Na transfúzní oddělení novojičínské nemocnice už Antonín Janák dochází 32 let. Každých 14 dní daruje krevní plazmu. Jeho úctyhodná série začala v roce 1988, kdy daroval krev zraněným lidem v Arménii, postižené katastrofálním zamětřesením.

Bez odběrů si zoufá

Od té doby nepřestal. „Dalo by se říct, že už jsem závislák. Když mi do plánovaného odběru něco vleze a musím ho vypustit, tak jsem z toho úplně nešťastný. Ale takových nás je víc,” říká s úsměvem Antonín, kterého vždy ve špitále nadšeně vyhlížejí.

Muž každých 14 dní daruje krevní plazmu a jednou ročně plnou krev. Na stejnou „samaritánskou“ cestu přivedl i svého syna. „Zasvětil jsem ho do toho. Nemusel jsem ho ani nijak zvlášť přemlouvat,“ podotkl.

Antonín Janák už „prolil“ 347 litrů krve. Dávka krve pro krevní plazmu je zhruba 750 ml.

Kvůli penězům však dárce rozhodně krev neprolévá. „Je řada situací, kdy je krev potřeba, po bouračkách a jiných nehodách, lidé jsou nemocní nebo během operací. Člověk by měl krev darovat kvůli lidem a darovat ji srdcem,“ dodal Antonín Janák.

Před lety zachránil život

Přístup Antonína Janáka určitě pomohl a pomůže mnoha lidem, ale jeden jeho počin je mimořádný. V roce 1999 jeho kostní dřeň zachránila život člověku na opačném konci republiky, v Plzni.

„Ten člověk se z toho dostal. Z toho mám nejkrásnější pocit. Je to neuvěřitelně krásné, když někomu zachráníte život,“ řekl dárce.

 

Rekordman je z Nymburska

Absolutním rekordmanem mezi dárci krve v České republice je Zdeněk Duběnka (67) z Nymburska. Už v roce 2018 dosáhl svého odběru číslo 600 a dostal se do České knihy rekordů. Ocenil ho i prezident Miloš Zeman, který mu udělil medaili Za zásluhy o stát. „Všech ocenění si vážím, ale kvůli nim to nedělám. Nikdo z nás neví, kdy bude krev potřebovat,“ řekl tehdy.

Darovat krev může každý zdravý občan ČR ve věku 18 až 65 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů.

VIDEO: Strážníci a policisté krev darují pravidelně.

Video
Video se připravuje ...

Více než tři desítky brněnských strážníků darovaly krev. Městská policie Brno

Fotogalerie
4 fotografie