„Podněty skutečně chodí, od místních i přespolních, kteří si oblíbili výšlap na Palkovické hůrky. Políčko je hnedka u cesty. Některým se jen těžko vysvětluje, že jde o konopí technické, které nemá téměř žádnou omamnou látku,“ přiznává Radim Bača.

Semínka konopí skutečně do země vložil on sám na pozemky svého bratra, také celoživotního zemědělce. „Bratr pěstuje speciální pšenici pro oplatky opavské firmy. Sází na konopí, které nahrazuje v pěstebním cyklu herbicidy,“ uvedl starosta Bača.

Konopí podle něj téměř vyhubí veškerý plevel. „Na jeho místo přijde vysadit příští rok právě pšenice. Konopí vyčistí zemi od plevele, jeho kořeny budou součástí zemního humusu. Sklízet je budeme brzy speciálním kombajnem,“ doplnil starosta.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Palkovic pěstuje konopí Karel Janeček

Co s konopím bude?

Na podzim přijde sklizeň a zároveň otázka, co dělat s takovým množstvím rostlinek. „Necháme si konopí před sklizní otestovat, pokud bude vyhovovat, bude mít potravinářské, kosmetické či lékárenské využití. Hodláme prodávat i semínka,“ plánuje starosta.

Roztančilo telátko

Jednoho dne se starostovi-zemědělci zaběhlo telátko a nebylo k nalezení. „Celý den jsme ho hledali. Měli jsme strach, že ho někdo ukradl, nebo někam spadlo. Nakonec se malý býček vymotal z konopného pole spokojeně tanečním krokem,“ směje se starosta.

Fotogalerie
8 fotografií