Kostel je v areálu dominikánského kláštera díky svému gotickému původu a dochovaným gotickým malbám jednou z nejvýznamnějších městských památek.

„Nachází se v památkové zóně města, je to kulturní památka, která je velmi důležitá nejen z historického, ale také z kulturního a duchovního hlediska,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo.

Koncerty a svatby

Kostel prošel rozsáhlou rekonstrukcí už na konci 20. století. „Nyní bude mít novou břidlicovou střechu a vikýře, nové klempířské prvky a budou vyměněny poškozené části krovu,“ sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová. Opravy kostela by měly začít v lednu a potrvají celý příští rok.

V současnosti se v kostele konají koncerty, výstavy či umělecké performance a svatební obřady. Kostel byl vybudován ve 14. století a vedle dochovaných fragmentů gotických maleb je hodnotná také jeho konstrukce krovu z 18. století s částečně dochovaným bedněním.

Více peněz

Vedle opavského kostela kraj přispěje i 1,5 milionu korun na další etapu rekonstrukce renesančního zámku ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, 4,5 milionu na obnovu fasády kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Českém Těšíně na Karvinsku nebo dva miliony korun na opravu amfiteátru v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku.

„Moravskoslezský kraj na památkovou péči výrazně navýšil finanční prostředky. V posledních dvou letech se podpora dostala na rekordních 118 milionů korun,“ dodal Curylo.

VIDEO: Kostel římskokatolické farnosti Neratovice bude po desítkách let splněným snem místních farníků, nejblíže mu zatím byli v 60. letech. Moderní a přitom funkční budova má respektovat okolní krajinu, nabídne prostor pro víru i společně trávený volný čas.

Video
Video se připravuje ...

Kostel římskokatolické farnosti Neratovice bude po desítkách let splněným snem místních farníků, nejblíže mu zatím byli v 60. letech. Moderní a přitom funkční budova má respektovat okolní krajinu, nabídne prostor pro víru i společně trávený volný čas. Fanánek Architects